Bankacılık sektöründe camels analizi ve bir uygulama - Aslan, Mert (My University, 2014)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CAMELS ANALİZİ VE BİR UYGULAMA Ulusal ve uluslararası piyasalarda faaliyetlerini sürdüren bankaların performansı, hem yerel piyasayı hem de küresel piyasaları etkilemektedir. Piyasaları banka kaynaklı risklerden korumak için, banka performans analizlerinin yapılarak, banka finansal verilerinin sürekli kontrol altında tutulması şarttır. CAMELS analizi, ABD’ de denetim otoriteleri tarafından oluşturulan ve ticari bankaların risk bazlı denetimi sırasında bankanın durumunun tespiti için banka finansal tablolarının incelenip yorumlanmasına dayanan bir analiz yöntemidir. CAMELS analizinin temel prensibi, fon akışının belirli bir risk düzeyinde maksimum getiri veya belirli bir getiri düzeyinde minimum risk seviyesinin koordine edilmesine dayanır. Buradan hareketle CAMELS analizinde çeşitli finansal oranlar kullanılmakta ve değerlendirme sonunda 1 ile 5 arasında bir puan verilmektedir. 1 ile ifade edilen değerlendirme en iyi performans gösteren bankayı ifade etmekte ve notun sayısal değerinin artması banka performansını olumsuz etkilemektedir. Çalışmada Türkiye’ de faaliyet gösteren mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarından oluşan 45 bankanın sektör ortalaması baz alınarak, 7 büyük bankanın 2002 – 2012 yılları arasındaki CAMELS puanları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlarda bankaların sadece bazı dönemlerde 1 ile 5 arası puan aldığı, diğer dönemlerde genel olarak sektör ortalamasına göre daha düşük ya da daha yüksek puanlar aldığı görülmektedir. Son yıllarda ülkemizde çok yüksek kar oranları elde eden bankaların CAMELS puanlarının olumsuz değerler alması, sektördeki her bankanın optimal finansal verilere sahip olmamasından kaynaklanır. CAMELS Analizi, bankaların sektör ortalamasına ne kadar yakın ya da sektör ortalamasından ne kadar uzak olduğunu ortaya koymaktadır. CAMELS analizine göre performansı çok kötü olan bankaların sektörce kabul edilen minimum verilerin aşağısına düşmediği görülmektedir. Aynı şekilde sektör ortalamasının çok üzerinde olan bankaların da atıl kapasitede olmadıkları, karlılık, sermaye ve likidite açısından çok iyi düzeyde oldukları gözlemlenmiştir. BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CAMELS ANALİZİ VE BİR UYGULAMA Continued to activities in the national and international markets performance of banks affected local and global markets. Financial data of banks should be reviewed, by analysis of bank performance consistently, for protect to markets from risk based banks. CAMELS analysis is an analysis method based to examination and interpretation of financial statements for determine the status of the bank during the risk based audit of the commercial banks and also created by the U.S. supervisory authorities. The master principle of the CAMELS analysis is based to coordinating maximum return flow of funds on a particular level of risk or minimum risk at the level of a particular return. Various financial ratios are used on CAMELS analysis and gived points between 1 and 5 at the end of the evaluation. Evaluation of expressed with 1 is demonstrated the best performance having bank and increasing the numerical value of this point affect performance of bank negatively. Operating in Turkey consisting of deposit banks with development and investment banks sector average of 45 banks are based on this research and between 2012-2012 years CAMELS scores of seven major banks are calculated.According to the results obtained, banks got 1 to 5 points in some periods.On the other hands, banks got generally lower or higher scores compared to the sector average in other periods. To getting negative CAMELS scores of get high profit rates of banks be derived from inability of the optimal financial data of each bank in sector.CAMELS analysis demonstrate the distance to sector average of banks.CAMELS analysis prove that, does not fall down to below the minimum acceptable to by sector data.In the same way , which banks over the sector average are observed they are not iddle capacity and in term of their profitability, capital and liquidity levels are very good.
Keywords: Bankacılık