Operasyonel kayıpların ölçümü ve imalat sektörüne bir uygulama - Zülfikaroğlu, Ela (My University, 2008)
OPERASYONEL KAYIPLARIN ÖLÇÜMÜ VE İMALAT SEKTÖRÜNE BİR UYGULAMA Kayıp olayı ,finansal ya da finansal olmayan riskler veya operasyonel kayıp olarak ortaya çıkmaktadır. Operasyonel kayıp , operasyonel riskler sonucu oluşan zararlardır. Operasyonel risklerin yıkıcı etkileri, bu riskin mutlak bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmada , Türkiye’de imalat sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın , geçmişte yaşanan kayıplarına ilişkin zarar verileri kullanılarak ileriki dönemlerde ortaya çıkabilecek kayıplara ilişkin olasılık hesaplamaları uç değer teorisi ile yapılmıştır. Firmalar bu şekilde olasılık hesaplamaları ile gelecekte olası bu durumlar için bütçelerinde gerekli sermayeyi bulundurarak düşük sıklıkta gerçekleşen uç olaylar karşısında tedbirlerini alabilirler.

OPERATIONAL LOSSES MEASUREMENT AND A CASE IN MANUFACTURING INDUSTRY Loss evidences appear as risks which are financial or not or operational losses. Operational losses are losses which occur because of the operational risks. Destructive effects of operational risks exposed that risk must be controlled. In this case , ın Turkey a manufacturer company which had operational losses in past and using these loss datas can be made a prediction and probability calculations owing to extreme values. Thanks to probability calculations , firms can take measures by providing necassary capital in their budget facing of extreme cases which occur at low in the future.
Keywords: İsatatistik; Operasyonel Kayıp; Operasyonel Risk; Sayısal Yöntemler