Asiklovirin inklüzyon kompleksi ve katı dispersiyon formülasyonları - Üzer, Murat (My University, 2005)
Bu çalışmada, asiklovirin çözünürlük ve çözünme hızı değerlerini iyileştirmek amacıyla inklüzyon kompleksi ve katı dispersiyon yöntemleri kullanılmıştır. (1:1) (g/ g) oranında hazırlanan inklüzyon kompleksi çalışmasının x-ray analizi incelendiğinde, etkin maddeye ait kristal yapının bozulmadığı anlaşılmıştır. DSC analizinde de asiklovire ait erime derecesinin varolduğu saptanmıştır. (1:1) (mol:mol) oranı ile hazırlanan inklüzyon kompleksi formülasyonunun x-ray analizi yapıldığında, yapının (1:1) (g/ g) oranı ile hazırlanan inklüzyon kompleksinden farklı olduğu görülmüştür. Yapılan DSC analizi sonucu asiklovir ve beta siklodekstrinin erime derecelerinden farklı bir noktada pik oluştuğu saptanmıştır. Bu pik, inklüzyon kompleksine ait bir piktir ve inklüzyon kompleksinin oluştuğunu göstermektedir. Asiklovirin PVPK30 ile 1:5 oranında katı dispersiyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan katı dispersiyonunun yapısını aydınlatabilmek amacıyla x-ray ve DSC analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda, asiklovire ait kristal yapının yerini amorf yapıya bıraktığı görülmüştür. Yapılan literatür araştırmaları sonucu asiklovirin PVPK30 ile katı dispersiyon çalışmasına rastlanmamıştır. Dolayısıyla bu çalışma, asiklovirin PVPK30 ile yapılan ilk katı dispersiyon çalışmasıdır. Ayrıca asiklovir HCl tuzu hazırlanmıştır. Asiklovir HCl tuzu ile asiklovirin çözünürlüğü arttırılmış ve çözünme ise 4 dakikada %100’e çıkarılmıştır. Yapılan DSC ve x-ray çalışmaları ile asiklovir HCl tuzunun yapısı incelenmiştir. Bu çalışmada inklüzyon kompleksi ve katı dispersiyon yöntemleri ile asiklovirin çözünme hızı değerinin arttığı saptanmıştır. Ancak, bu sonucun biyoyararlanımı etkilemesi olasılığının biyoyararlanım çalışmaları ile gösterilmesi gerekir.

In this study, the inclusion complex and solid dispersion methods were used in order to improve the dissolution rate of acyclovir. When the x-ray analysis of the inclusion complex study which were prepared (1:1) (g/ g) ratio was investigated, it was seen that the crystal structure of active substance was intact. The melting point which belongs to acyclovir existed in the inclusion complex prepared (1:1) (g/ g) ratio when DSC analysis was made. When the x-ray analysis of inclusion complex prepared with a ratio of (1:1) (mol/ mol) was made, it was seen that the structure was different from (1:1) (g/ g) inclusion complex. As a result of DSC analysis, it was shown that acyclovir and beta cyclodextrin cause a peak at a different point than their melting points. This peak belongs to inclusion complex and shows the formation of the inclusion complex. The solid dispersion of acyclovir with PVPK30 was prepared with a ratio of 1:5. In order to identify the structure of the solid dispersion, x-ray and DSC analyses were made. As a result of these analyses, it was seen that the crystal structure of acyclovir turned to amorphous state. As a result of literature investigations, a solid dispersion study consisting acyclovir with PVP have not been met. Because of this, this is the first solid dispersion study of acyclovir with PVP. Also, acyclovir HCl salt was prepared. With the HCl salt, the solubility of acyclovir was risen to 100% in 4 minutes. The structure of acyclovir HCl was investigated with DSC and x-ray studies. In this study, it was observed that dissolution rate was increased with inclusion complex and solid dispersion methods. But the possibility of affecting the bioavailability has to be shown with bioavailability studies.
Keywords: Asiklovir; Eczacılık kimyası; Farmakoloji ve tedavi; Farmasötik; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri