Bilgisayar destekli düz örme teknolojisi ve tasarımındaki gelişmelerin giysi üretimine etkileri - Demirtay, Nigar (My University, 2019)
Bu tez çalışması, makineleşme ile birlikte şekillenmeye başlayan triko tasarımı sürecini, teknoloji, giysi, gelecek, yenilik gibi kavramlar üzerinden değerlendirerek, son 40 yıl içerisinde kaydedilmiş önemli teknik gelişmeleri, tasarımcı perspektifinden incelemektedir. Yapılan araştırma teknik gelişmelerin giysi tasarımına sunduğu görsel, işlevsel, ergonomik ve avangard tasarım imkanlarını açıklayarak, teknolojinin tasarımcılar tarafından aktif bir şekilde kullanılmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda düz örme teknolojisinin, tasarım geliştirmek için birçok değişkenliğe sahip olduğu, örnekler üzerinden açıklanmakta ve tasarım parametreleri hakkında bilgi verilmektedir.Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, konu, amaç ve yaklaşım biçimi hakkında, kısaca gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde, örme endüstrisinin oluşumuna katkı sağlayan el örmeciliği hakkında bilgi verilmektedir. Bu bölümde desenlendirme yöntemleri ve üretim tekniklerinin ortaya çıkışı, hakkında yapılan araştırmalar yer almaktadır. Örmeciliğin temelini oluşturan tekniklerin görsel katkı sağlayan unsurları örneklerle desteklenerek anlatılmaktadır. El örmeciliğinin giyim tarihindeki rolü ve işlevi irdelenerek, giysi kodlarını oluşturan ve zaman içinde değişmesine sebep olan etmenler üzerinde durularak, örme giysilerin yaygınlaşmasındaki itici güçler tespit edilmeye çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise düz örme makinelerinin 1995’ten günümüze kadar olan gelişimi ve giysi tasarımına olan katkıları hakkında bilgi verilmektedir. Dünyada lider makine üreticilerinden olan Shima Seiki ve Stoll üzerinden yapılan tez araştırmasında mühendislik ve tasarım alanlarını bir araya getiren ortak noktalar tespit edilmektedir. Geliştirilen makineler ve sağladığı imkanlar tasarımcıların bilgilenerek faydalanabileceği şekilde anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde, teknolojiyi kullanan tasarımcı profiline dikkat çekilerek, kullanılan teknik yöntemlerin görsel etkilerinden söz edilmektedir. Tekniklerin tasarımcılar tarafından yorumlanmasıyla, farklı görsel ve estetik değere sahip tasarımlar yapılabileceği örneklerle açıklanmaktadır. Dikişsiz giysi üretiminin, modanın içerisinde ortaya çıkan kavramlarla ilişkisi incelenmiş ve düz örme teknolojisinin yakın zaman içerisindeki konumu değerlendirilerek öngörülerde bulunulmuştur.

This thesis examines the important technical developments in the last 40 years from the perspective of the designer by evaluating the process of knitwear design, which started to take shape with mechanization, through concepts such as technology, clothing, future and innovation. The research aims to use the technology actively by designers by explaining the visual, functional, ergonomic and avant-garde design opportunities offered by technical developments to garment design. In this context, the examples of flat knitting technology have many variability to design and explain the design parameters.In the first part of the thesis, which consists of four chapters, necessary explanations are briefly given about the subject, purpose and approach. In the second part of the research, information is given about hand knitting which contributes to the formation of the knitting industry. In this section, there are researches about patterning methods and the emergence of production techniques. Visual contribution of the techniques that form the basis of knitting is explained by supporting with examples. By examining the role and function of hand knitting in the history of clothing, the factors that make up the codes of the clothes and the factors that cause them to change over time have been tried to determine the driving forces in the spread of knitted garments.In the third part, information about the development of flat knitting machines from 1995 to present and their contribution to garment design is given. In the dissertation research conducted over the world's leading machine manufacturers, Shima Seiki and Stoll, common points that bring together the fields of engineering and design are identified. Developed machines and the opportunities it provides are explained in a way that the designers can benefit from knowledge. In the fourth chapter, the visual effects of technical methods are mentioned by drawing attention to the designer profile using technology. By interpreting the techniques by the designers, it is explained with examples that designs with different visual and aesthetic values can be made. The relationship between seamless garment production and the concepts that emerge in fashion was examined and predictions were made by evaluating the position of flat knitting technology in the near future.
Keywords: Clothes; Desen; Design; Fine arts education; Giysi; Güzel sanatlar eğitimi; İlmek yapısı; Loop structure; Machine; Makine; Örme; Pattern; Tasarım; Technic; Technology; Teknik Knitting; Teknoloji; Tekstil; Textile; Three dimensional; Üç boyutlu