İş Etiği Kapsamında Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2005)
1970'li yıllardan itibaren hızla küreselleşen dünyamızda, iş aleminde insan davranışını yönlendiren etik değerler daha önemli hale gelirken yolsuzlukların çapı ve çeşitleri de artmaktadır. Yolsuzluk ve rüşvet her dönemde olduğundan daha çok ön plan çıkmakta ve bu konudaki mücadelelerin dünya ölçeğinde artması herkesin ilgisini bu konuya yöneltmektedir. Yolsuzluk ve rüşvetin küresel bir problem olarak algılandığı günümüzde, toplumdaki bireylerin görüşleri büyük bir önem kazanmaktadır. Toplumun çeşitli kesimlerine yönelik olarak yapılan anket çalışmaları ise, toplum içerisindeki farklı görüşleri ortaya koymakta ve yeni çalışmalar yapılabilmesine izin vermektedir. Uluslarüstü örgütlerin ilgisi de problemin çözümünde hızlandırıcı bir etki sağlayabilecektir. Cinsiyetle ilgili araştırmalar, yolsuzluk ve rüşvetin artması konusunda cinsiyet farklılığının etkisini belirgin olarak gösteremezken, genel kanı erkek ve kadın çalışanların istihdamında sayısal bir dengenin sağlanmasının kamu kesimindeki yolsuzluk ve rüşveti azaltabileceği yönündedir. Nitekim, yaptığımız çalışmada, erkek ve kız öğrencilerin konuya bakışlarında da büyük bir fark olmadığı ancak etik değerlere kısmen de olsa, daha fazla önem veren kesim olan kadınların iş yaşamında yer almaları sonucu, yolsuzluk ve rüşvetin azalabileceği ya da en azından sabit kalabileceği varsayımına ulaşılmıştır.

Rapidly globalization of the world since 1970, as the ethical values which direct human behavior in business life has been more important, the size and kind of corruption has increased. Corruption and bribery has got priority rest of the period and increasing of fighting against that subject has directed the interest to the point of all. Being perceived as a global problem for corruption and bribery, opinions of the individuals in society have got an importance. The public surveys that have taken on different sides of society have put the differences in society and allowed new studies. The interest of international organizations could provide a speeding effect to solve the problem. As the studies about gender could not indicate the clear effect of gender difference being a general opinion like providing a numerical balance on women employment, may reduce corruption and bribery in public sector. Likewise, in this study, it has occured that there is no big difference about view of girl and boy students but as a result of women employing in business life, an assumption is reached as corruption and bribery may be reduced or may be stable.
Keywords: İktisat; İşletme