La théorie du revenu de base comme de fondement d'une nouvelle conceptualisation non sexiste de la justice sociale, une potentielle idée permettant d'assurer l'égalité des genres qui est ignorée dans les théories contemporaines de la justice - Şimşir, Serkan (My University, 2021)
Son yıllarda, temel gelir kuramına ilişkin uluslararası tartışmalar önemli ölçüde yoğunlaştı. Bugün, temel gelir, ya da diğer adıyla vatandaşlık geliri mevcut sosyal güvenlik sistemlerinin işlev bozukluğuna ve kapitalizmin potansiyel krizlerine karşı önerilen alternatif bir sosyal güvenlik politikası önerisidir. Bu önerilerde, bu fikrin herkes için gerçek özgürlükü sağlayabilecek bir potansiyeli olduğu düşüncesi hakimdir. Bu noktada, temel gelir kuramı ile sosyal adalet arasında bağlantı kurmak ilginç olabilir. Bunun için, genellikle, çağdaş adalet kuramlarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin göz ardı edildiği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle feminist bir perspektiften toplumsal cinsiyet analizini de içeren temel gelir fikrinin sosyal adalet temelli bir eleştirisini yapmak gerekmektedir. Bu eleştiri, cinsiyet eşitliğine katkıda bulunma noktasında temel gelir kuramının potansiyel etkileri üzerine bir feminist tartışmayı içermelidir. Bununla birlikte, feminist temel gelir literatüründe, böyle bir analiz genellikle eksiktir. Bu nedenle bu araştırma, feminist kuramdan başlayarak ve toplumsal cinsiyet kavramını dikkate alarak sosyal adalet çerçevesinde bir temel gelir analizi modeliyle ilgilenmektedir. Bu noktada, bu çalışma önemli bir niteliktedir ve özgün bir değer kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu önerinin toplumsal cinsiyet kavramı üzerindeki potansiyel etkilerini ve bu yolla da sosyal adaletin cinsiyetçi olmayan bir temelde yeniden kavramsallaştırılması noktasında ne tür etkilerde bulunabileceğini değerlendirmektir. Dolayısıyla çalışmanın sorunsalı sudur: Bir refah devleti tarafından düzenli aralıklarla nakit olarak ödenen koşulsuz bir temel gelirin, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve bu yolla da cinsiyetçi olmayan yeni bir sosyal adalet anlayışına ve kavramsallaştırılmasına olası katkıları neler olurdu?. Bu temelde, bu çalışma, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve çağdaş adalet kuramlarının cinsiyetçi yapısı hakkındaki feminist argümanlar ışığında temel gelir önerilerini incelemektedir. Bu çalışmada temel gelir üzerine feminist literatürden makaleler ve kaynaklar kullanılacaktır. Metodolojik yaklaşımımız hem söylem analizi hem de içerik analizi olacaktır. Çalışmamıza cinsiyet analizini de dahil edeceğiz. Son olarak, çalışmanın sonunda, iyi işleyen diğer refah devleti politikalarıyla birlikte uygulandığı takdirde, dikkatle hesaplanmış bir temel gelirin cinsiyetçi olmayan sosyal adaleti gerçekleştirmenin ilk adımı olarak görülebileceği sonucuna varıyoruz.

In recent years, international debates on basic income theory have intensified significantly. Today, basic income, also known as citizen’s income, is an alternative social security policy proposal which was suggested against the dysfunction of existing social security systems and potential crises of capitalism. These proposals are dominated by the idea that this idea has the potential to provide real freedom for all. At this point, it may be interesting to make a connection between basic income theory and social justice. For this, it is necessary to make a social justice-based critique of the basic income idea, including gender analysis, especially from a feminist perspective, given that gender equality is generally ignored in contemporary theories of justice. This critique should include a feminist debate on the potential implications of basic income theory at the point of contributing to gender equality. In feminist basic income literature, however, such an analysis is often lacking. Therefore, this research deals with a basic income analysis model within the framework of social justice, starting with feminist theory and taking into account the concept of gender. At this point, this work is of an important quality and acquires an original value. The aim of this study is to evaluate the potential effects of this proposal on the concept of gender and in this way what effects it may have on the re-conceptualization of social justice on a gender-neutral basis. Therefore, this study is mainly focusing on the following question: What would be the possible contribution of an unconditional basic income paid in cash by a welfare state at regular intervals to gender equality and, in this way, to a new understanding and conceptualization of social justice that is gender-neutral?. On this basis, this work examines basic income proposals in light of feminist arguments about gender inequalities and the sexist nature of contemporary theories of Justice. Articles and resources from feminist literature on basic income will be used in this study. Our methodological approach will be both discourse analysis and content analysis. We will also include gender analysis in our work. Finally, at the end of the study, we come to the conclusion that a carefully calculated basic income can be seen as the first step towards achieving non-sexist social justice, if it is implemented with other well functioning welfare state policies.
Sosyal adaletin cinsiyetçi olmayan yeni bir kavramsallaştırılmasının temeli olarak temel gelir kuramı, çağdaş adalet kuramlarında göz ardı edilen cinsiyet eşitliğini sağlamak için potansiyel bir fikir
Keywords: Adalet teorileri; Feminism; Feminizm; Freedom; Gender; Gender equality; Kamu yönetimi; Özgürlük Basic income; Public administration; Social justice; Social policy; Sosyal adalet; Sosyal politika; Temel gelir; Theories of justice; Toplumsal cinsiyet; Toplumsal cinsiyet eşitliği