Migren hastalığı tanısında görsel uyandırılmış yanıtlar - Boylu, Ece Tayfun (My University, 2006)
Görme yollarını retinadan oksipital loba kadar inceleme imkanı veren GUP tetkikinin, büyük oranda görme ile ilgili semptomlar içeren migren hastalığının tanısı ve patogenezini aydınlatmada faydalı olacağı düşünülerek çalışmaya başlandı. Çalışmaya hasta grubu olarak 31 kadın 10 erkek, kontrol grubu olarak 13 kadın 9 erkek alınmıştır. Nörofizyolojik inceleme Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nörofizyoloji Labaratuarında gerçekleştirilmiştir. Toplamda bakılan N75 ve P100 latansları çalışma grubu olgularında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yine toplamda tüm olgularda amplitüd ölçümleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0,05). Hastalık sürelerine göre(10 yıl altı ve üstü) karşılaştırmalarda N145 latansı hastalık süresi 10 yıldan kısa olanlarda anlamlı derecede yüksek (p< 0,05) ve auralı migreni olan hastalarda da aurasız migreni olanlara göre P100 latansı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p< 0,05). Hastaların profilaksi amacı ile ilaç kullanıp kullanmadığına göre yapılan karşılaştırmada ise ilaç kullanan ve kullanmayan gruplar arasında latanslar ve amplitüdlerde anlamlı farklar gözlenmemiştir. Sağ ve sol yarım baş ağrısı görülenlerde bilateral baş ağrısı olanlara göre yapılan karşılaştırmada toplam P100 ölçümleri sol yarım baş ağrısı olanlarda, toplam amplitüd ölçümleri sağ yarım baş ağrısı olanlarda bilateral olanlara göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0,05). Olguların kendi içlerinde yapılan karşılaştırmada sağ ve sol yarım baş ağrısı olanlarda sağ ve sol latanslar ve amplitüdler arasında anlamlı fark saptanmazken, bilateral baş ağrısı olanlarda sağ P100 ölçümü sol P100 ölçümüne göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Bu sonuçların yayılan depresyon ve tekrarlayan ataklardan sonra gelişen nöronal hasarlanma gibi mekanizmaları desteklediği kanısına varılmıştır.

VISUAL EVOKED POTENTIALS IN MIGRAINE DIAGNOSIS Visual Evoked Potentials, which give the opportunity to investigate the visual pathways from the retina to the occipital lobe, were used in this study. Our hypothesis was that they would be helpful in illuminating the diagnosis and pathogenesis of migraine. 31 women and 10 men were studied in the study as the study group. All neurophysologic investigations were carried out at the Marmara University Faculty of Medicine Neurophysiology Labaratuary. It was found that the N75 and P100 latencies to be significantly higher in the study group than the control group totally (p<0,05). Again totally, the amplitudes in the study group were lower than the control group in all subjects (p<0,05). When comparisons were made according to the duration of the disease (longer than 10 years and less than 10 years) N145 latency was found to be higher in patients with longer duration of disease (p<0,05). P100 latancy was found to be significantly higher in migraine with aura patients (p<0,05). When the patients were compared according to their use of prophylactic drugs, no difference was observed. Patients with left hemicranial headache, right hemicranial headache and bilateral headache were compared, the total P100 latencies were higher in with left hemicranial headache, while total amplitudes were higher in right hemicranial headache compared with bilateral headache. When the results of the subjects were compared among themselves; the right and left latencies were not significantly different in those with left or right hemicranial headache, while the right P100 measurement was higher than the left P100 measurement in the patient with bilateral headache (p<0,05). It was concluded that all these results seem to support mechanisms like spreading depression and neuronal injury devoloping after repeated attacks.
Keywords: Hastalıklar_Migren; Migren_Nöroloji