Futbolda eş zamanlı uygulanan kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarının bazı fiziksel, fizyolojik ve psikolojik parametreler üzerine etkisi - Tarakcı, Selçuk (My University, 2022)
Genç futbolcularda eş zamanlı uygulanan kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarının fiziksel, fizyolojik ve psikolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi. Öğrenci Adı, Soyadı: Selçuk TARAKCI Danışman Adı, Soyadı: Prof. Dr. Salih PINAR Programın Adı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Amaç: Eş zamanlı antrenman ve egzersiz sıralamasının fiziksel, fizyolojik ve psikolojik faktörler üzerine etkilerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: U19 yaş grubunda yer alan 24 futbolcu (18.92±0.62 yaş, 1.78±0.06cm boy, 72.59±5.6kg vücut ağırlığı, 22.89±0.75kg/ m2 BKI, 11.69±1.32% yağ oranı, 10.70±0.96 yıl antrenman yaşı), kuvvet+dayanıklılık (n:12) ve dayanıklılık+kuvvet (n:12) olmak üzere rastgele iki gruba ayrılmıştır. Her iki grupta sezon öncesi 8 haftalık bir antrenman müdahalesinden önce ve sonra; futbol sahasında ve fitness salonunda futbola özgü testleri tamamladılar. Futbolcular haftada 3 gün (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) antrenmanlara katılmışlardır. Bulgular: Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; göre Yo-Yo testi kat edilen mesafede (m) ve 30m sprint testi sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05) ancak VO2maks değerlerinde ve 1MT Leg Press sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar ortaya çıkmıştır (p<0.05). Ayrıca 1MT Leg Curl testi, LSPT testi, CMJ testi ve Illinois (topla – topsuz) çeviklik testleri sonucunda istatistiksel olarak anlamlı farklar ortaya çıkmıştır (p<0.01). Grup içi değerlendirmelerinde elde edilen sonuçlar doğrultusunda Kuvvet+Dayanıklılık(n:12) grubunda; Yo-Yo testinde kat edilen mesafe ve VO2maks, 1MT kuvvet testinde Leg Curl ve Leg Press, 30m sprint testinde, Loughborough Futbol Pas testinde, CMJ testinde, Illinois topla ve topsuz testinde istatistiksel açıdan anlamlı farklar elde edilmiştir(p<0,01). Dayanıklılık+Kuvvet (n:12) grubunda; Yo-Yo testinde kat edilen mesafe ve VO2maks, 1MT kuvvet testinde Leg Curl ve Leg Press, 30m sprint testinde, LSPT testinde, CMJ testinde istatistiksel açıdan anlamlı farklar elde edilmiştir(p<0,01). Illinois topla çeviklik testinde istatistiksel açıdan anlamlı fark elde edilmiştir (p<0,05), ancak topsuz çeviklik testinde istatistiksel açıdan anlamlı fark çıkmamıştır (p>0,05). Sonuç: Genç futbolcularda ‘Eş zamanlı’ antrenman modeli uygulamalarında kuvvet antrenmanlarının dayanıklılık antrenmanlarından önce uygulanması; futbola özgü performans değerleri üzerinde; dayanıklılık antrenmanlarının kuvvet antrenmanlarından önce uygulanmasına göre daha fazla etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Investigation of the effects of simultaneously applied strength and endurance training on physical, physiological and psychological parameters in young football players. Student Name, Surname: Selcuk TARAKCI Supervisor Name: Prof. Dr. Salih PINAR Program Name: Department of Movement and Training Sciences Objective: To investigate the effects of simultaneous training and exercise sequence on physical, physiological and psychological factors. Material and Methods: 24 football players in the U19 age group (18.92±0.62 years, 1.78±0.06cm height, 72.59±5.6kg body weight, 22.89±0.75kg/ m2 BMI, 11.69±1.32% fat ratio, 10.70±0.96 years training age), strength They were randomly divided into two groups as +endurance (n:12) and stamina+strength (n:12). Before and after a pre-season 8-week training intervention in both groups; they completed soccer-specific tests on the soccer field and in the fitness room. Football players participated in training 3 days a week (Monday, Wednesday, Friday). Results: In line with the results obtained; There was no statistically significant difference between the groups in Yo-Yo test distance covered (m) and 30m sprint test results (p>0.05), but there were statistically significant differences in MaxVo2 values and 1MT Leg Press results (p<0.05). In addition, statistically significant differences emerged as a result of the 1MT Leg Curl test, LSPT test, CMJ test and Illinois (with and without the ball) agility tests (p<0.01). In line with the results obtained in the in-group evaluations, in the Strength+Endurance(n:12) group; Statistically significant differences were found in the distance covered and VO2max in the Yo-Yo test, Leg Curl and Leg Press in the 1MT strength test, 30m sprint test, Loughborough Football Pass test, CMJ test, Illinois with and without the ball test (p<0.01). In the Endurance+Strength (n:12) group; Statistically significant differences were found in the distance covered and VO2max in the Yo-Yo test, Leg Curl and Leg Press in the 1MT strength test, in the 30m sprint test, in the LSPT test, and in the CMJ test (p<0.01). A statistically significant difference was found in the Illinois ball agility test (p<0.05), but no statistically significant difference was found in the ball-free agility test (p>0.05). Conclusion: Application of strength training before endurance training in 'simultaneous' training model applications in young football players; on football-specific performance values; It has been determined that endurance training has more effect than applying it before strength training.
Keywords: concurrent training; dayanıklılık; endurance; eş zamanlı antrenman; Football; Football players; Futbol; Futbolcular; kuvvet; sprint; strength