Türkiye’nin Orta Doğu ülkeleri ile ticari ilişkilerinin analizi - Alostaz, Ahmed H.S. (My University, 2019)
Ülkeler bulundukları coğrafi özellikler veya üretim biçimlerindeki farklılıklardolayısıyla ülkeler farklı ürün ve hizmet üretimi söz konusudur. Farklı olarak üretilen bu ürünve hizmetlerin satılmasıyla da dış ticaret meydana gelmektedir. Bu anlamda baktığımızdaOrta Doğu ülkeleri coğrafi olarak bulundukları konum ve ellerinde bulundurdukları petrol vedoğalgaz benzeri yeraltı kaynakları bakımından dış ticarette mühim bir yerdebulunmaktadırlar. Bu bakımdan Türkiye’nin de bulunduğu konum itibariyle Orta Doğu’yayakın olması dış ticari ilişkiler açısından çok kritik olmaktadır. Baktığımızda Türkiye’ninOrta Doğu ülkeleriyle yapacağı dış ticaretten oldukça karlı çıkacağı ortadadır.Bu çalışmada Türkiye ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler ortayakonulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda seçilen bazı Orta Doğu ülkeleri ile Türkiye arasındakiticari ilişkiler incelenmiştir. Türkiye ve Orta Doğu arasındaki ilişkiler açısından dış ticaretoldukça önemlidir. Bilindiği üzere Orta Doğu’nun en yüksek kazancı ve ihracatı olan petrolve doğal gaz olması ve bununla birlikte Türkiye’nin de petrol ve doğal gazın ithalatçısıkonumunda bulunması Türkiye ile Orta Doğu’nun dış ticaretlerinin gelişmesindeki en önemlihusustur. Bunun haricinde ise Orta Doğu ülkelerindeki taleplerin sürekli biçimde yükselmesi,Türkiye ihracatı açısından da oldukça önem arz etmektedir.

Countries produce different goods and services due to their geographical features ordifferences in their production patterns. Foreign trade is produced differently by the sale ofthese goods and services. In this case, the Middle East countries have a very importantposition in foreign trade in terms of their geographical location and underground resourcessuch as oil and natural gas. In this regard, as Turkey is also found to be close to the locationwhere the Middle East is very critical in terms of foreign trade relations. Turkey will do withthe Middle East countries obviously when we look to be quite profitable foreign tradeThis study tried to reveal trade relations between Turkey and Middle Easterncountries. Some selected trade relations between the Middle East countries and Turkey in thisdirection were investigated. In terms of trade relations between Turkey and the Middle East itis very important. It’s known that the highest income sources and to become an oil andnatural gas exports to Middle Eastern countries. However, the presence of Turkey in thisposition of importers of oil and natural gas is the most important considerations in thedevelopment of the Middle East's foreign trade with Turkey. Apart from this, the MiddleEast, demand is constantly rising in the country, is of great importance for Turkey's exports aswell.
Keywords: Dış Ticaret-Ekonomik Analiz Foreign Trade- Economic Analysis; International economic relations; Middle East; Orta Doğu; Turkey; Türkiye; Uluslararası ekonomik ilişkiler