The effect of estradiol and male gender on gastric emptying rate in rats - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kastrasyon ve östradiolün mide boşalma oranına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Erişkin erkek 230-250 g ağırlıklarındaki 48 Wistar-Albino sıçan eşit olarak altı gruba ayrıldı. Kontrol Grubu (Grup-1) herhangi bir medikal veya cerrahi tedavi almadı. Sham grubuna (Grup-2) sadece skrotal cilt insizyonu yapılıp kapatıldı. Sekiz sıçana (Grup-3) beş gün süre ile subkutan 20 ng/kg/gUn 17-P ethinil östradiol benzoat uygulanırken, diğer bir sekiz sıçana da (Grup-4) beş gün süre ile subkutan 25 mg/kg/gün siproteran asetat uygulanıldı. 16 sıçana bilateral orşiektomi uygulandı. Operasyondan dokuz gUn sonra, sekiz sıçana (Grup-5) östradiol taşıyıcısı olarak lml/kg/gtin sıvı yağ subkutan olarak beş gün süreyle uygulandı. Sekiz sıçan (Grup-6) subkutan olarak beş gün süreyle 20 Hg/kg/gün 17-P ethinil östradiol benzoat ile tedavi edildi. Tedavi gruplarındaki tüm sıçanlara, tedavini beşinci gününde methyl cellulose-phenol red Mide boşalma testi uygulanıldı. Bulgular: Kontrol grubuyla kıyaslandığında estrogenle tedavi edilmiş sıçanlarda (Grup-3) Mide boşalma oranlarının (MBO) azalmış olduğu bulundu. Siproteron asetatın MBO'na anlamlı etkisi olmadığı izlendi. Kastrasyonun belirgin olarak MBO'nını inhibe etmemesine rağmen, östrojenle tedavi edilen kastre edilmiş sıçanlarda (Grup-6) MBO'nın, Grup-3 MBO seviyelerine yaklaşan oranlarda azaldığı gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda östrojenin MBO'larını azalttığı sonucuna vardık. Sadece kimyasal veya anatomik kastrasyon mide boşalmasında anlamlı bir gecikmeye neden olmamıştır. MBO üzerinde östrojenin inhibitor etkisi androjenik hormonların ilave veya sinerjistik etkisine ihtiyaç duymaktadır.

Objective: The aim of this study was to investigate the effect of estradiol and castration on gastric emptying rate. Material and Methods: 48 Adult male 230-250 g Wistar-Albino rats were divided equally into six groups. Control group (Group-1) did not receive any medical or surgical treatment. Sham group (Group-2) underwent scrotal skin incision and closure only. Eight rats (Group-3) were given 20 u,g/kg/day 17-J3 ethynyl estradiol benzoate subcutaneously, for five days, while eight rats (Group-4) were receiving 25 mg/kg/day cyproterone acetate (CPA) subcutaneously for five days. 16 rats underwent bilateral orchiectomy. Nine days after the operation, eight rats (Group-5) were given oil 1 ml/kg/day subcutaneously as the vehicle of the estradiol for five days. Eight rats (Group-6) were treated with 20 (ig/kg/day 17-P ethynyl estradiol benzoate subcutaneously for five days. All rats in the treatment groups were subjected to methyl cellulose-phenol red gastric emptying test at the fifth day of the treatment. Results: Gastric emptying rate was found to be decreased in estrogen treated (group-3) rats when compared to control group. CPA treatment alone has no effect on GER. Although castration has not significantly inhibited the GER, inhibition of GER in estrogen treated-castrated rats approached the level in Group-3. Conclusion: We concluded from this study that estrogen decreases the GER. Only chemical or anatomical castration did not cause a significant delay in gastric emptying. Inhibitory effect of estrogen on GER seemed to need combined or synergistic effect of androgenic hormones.
Sıçanlarda mide boşalma oranına erkek cinsiyeti ve östradiolün etkisi
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji