18. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Bürokrasisi’nde görev yapmış muhtelif Emin Ağalar’ın muhallefatları : servet, kariyer ve yönetim - Gürsoy, Muhammed Emin (My University, 2021)
Bu tez çalışmasında, Osmanlı maliye teşkilatı içerisinde yer alan önemli mukataaların yöneticileri olan Emin Ağalar incelenmiştir. Çalışmanın ana bilgi kaynağını Osmanlı Arşivi’nde muhafaza edilen muhallefat evrakları ve defterleri oluşturmuştur. Yapılan taramalar neticesinde elde edilen belgelere dayanılarak Emin Ağalar’ın servetleri ve kariyerleri ortaya konulmuştur. Açığa çıkan bilgilerin doğru şekilde yorumlanabilmesi için Eminlikler’in mali ve kurumsal yapıları hakkında tespit edilen malumatlar da tez kapsamına dâhil edilmiştir. İlaveten, Emin Ağalar’ın servetleri, kariyerleri ve görev yaptıkları kurumlar, yaşadıkları zamanlar ve mekânlar da göz önüne alınmak suretiyle, karşılaştırmalı olarak nitel ve nicel analize tabi tutulmuştur.

In this thesis, Emin Agas, who were the chief administrators of the economic institutions organized under the name of Eminlik within the Ottoman financial bureaucracy, was examined. The main data source of the study was the muhallefats kept in the Ottoman Archive. The wealths and careers of Emin Agas were uncovered based on the documents obtained from researches. In the thesis, informations about financial and institutional structures of Eminliks has also been included in order to interpret datas correctly. In addition, the wealth, careers and the institutions of Emin Agas were comparatively subjected to qualitative and quantitative analysis taking into account the times and places they lived.
Keywords: Career; Emin Ağa; Eminlik; Finance; History; Kariyer Emin Aga; Maliye; Muhallefat; Osmanlı Devleti, 1288-1918; Ottoman Empire, 1288-1918; Servet; Tarih; Turkey; Türkiye; Wealth