Hayvansal gıdalarda bulunabilecek farmakolojik aktif sülfanamid grubu maddelerin kütle spektrometresi yöntemiyle LC-MS/ MS’de analizi - Kavalcı, Muhsin (My University, 2024)
Bu tez çalışması, hayvansal gıdalarda bulunabilecek farmakolojik aktif sülfonamid grubu maddelerin LC-MS/ MS (Sıvı Kromatografi-Kütle Spektrometresi/ Tandem Kütle Spektrometresi) yöntemiyle analiz edilmesini hedeflemektedir. Sülfonamidler, veteriner hekimlikte yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal ajanlar olup, hayvan sağlığı ve hastalıkların kontrolünde önemli bir rol oynamaktadırlar. Ancak, bu bileşiklerin hayvansal kaynaklı gıdalarda kalıntıları, insan sağlığı için potansiyel riskler taşıyabilir. Bu nedenle, bu çalışma, tüketici güvenliği açısından kritik önem taşıyan sülfonamid kalıntılarının tespit edilmesi ve kontrol edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında, LC-MS/ MS tekniği kullanılarak sülfonamidlerin hayvansal gıdalardaki varlığı araştırılmış ve analitik yöntemler detaylı bir şekilde optimize edilmiştir. Analiz süreci, örneklerin hazırlanması, örnekleme stratejileri, analiz öncesi işlemler ve kalibrasyon prosedürleri gibi adımların ayrıntılı açıklamalarını içermektedir. Yöntem doğruluğu ve hassasiyeti için gerekli olan doğrulama parametreleri titizlikle belirlenmiş ve raporlanmıştır. Elde edilen bulgular, güncel yasal düzenlemelere uygunluk açısından değerlendirilecek ve hayvansal kökenli gıdalarda sülfonamid kalıntılarının potansiyel sağlık etkileri üzerine önemli bilgiler sağlayacaktır. Ayrıca, bu çalışma, LC-MS/ MS yönteminin hayvansal gıda güvenliği alanında etkin bir analiz aracı olarak kullanılmasına yönelik metodolojik bir katkı sunacak ve HPLC yöntemi gibi yaygın kullanılan metotlara göre avantajlarından dolayı endüstriyel uygulamalar için yeni standartlar oluşturma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak, bu tez çalışması, sülfonamid kalıntılarının güvenilir bir şekilde belirlenmesine yönelik ileri düzeyde bir analitik yaklaşım sunarak, tüketicilerin sağlığını koruma ve gıda güvenliğini sağlama hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

This thesis aims to analyze pharmacologically active sulfonamide compounds potentially present in animal-derived foods using LC-MS/ MS (Liquid Chromatography-Mass Spectrometry/ Tandem Mass Spectrometry) methodology. Sulfonamides are widely used antimicrobial agents in veterinary medicine, playing a crucial role in animal health and disease control. However, residues of these compounds in animal-sourced foods can pose potential risks to human health. Therefore, this study was conducted to detect and control sulfonamide residues in foods, which is critical for consumer safety. Within the scope of this thesis, the presence of sulfonamides in animal-derived foods has been investigated using the LC-MS/ MS technique, and analytical methods have been meticulously optimized. The analysis process includes detailed explanations of sample preparation, sampling strategies, pre-analysis procedures, and calibration protocols. Verification parameters for method accuracy and precision have been rigorously defined and reported. The findings obtained will be evaluated in terms of compliance with current legal regulations and will provide important information on the potential health effects of sulfonamide residues in foods of animal origin. In addition, this study will provide a methodological contribution to the use of the LC-MS/ MS method as an effective analysis tool in the field of animal food safety and has the potential to set new standards for industrial applications due to its advantages over commonly used methods such as the HPLC method. In conclusion, this thesis aims to contribute to the reliable detection of sulfonamide residues through an advanced analytical approach, aiming to protect consumer health and ensure food safety objectives.
Analysis of pharmacologically active sülfonamide group substances that can be found in animal foods by mass spectrometry in LC-MS/ MS
Keywords: Antibiotic; Antibiyotik; Besin; Chemistry, Physical and theoretical; Food; Food industry and trade; Gıda endüstrisi ve ticareti; Güvenlik önlemleri; Kalite kontrol; Kimya, Fiziksel ve teorik; LC-MS/ MS; LC-MS/ MS Veterinary Drug Residue; Liquid Chromatography-Mass Spectrometer; Quality control; Safety measures; Sıvı Kromatografi-Kütle Spektrometresi; Sulfanamide Group; Sülfanamid Grubu; Veteriner İlaç Kalıntısı