Bazı 1, 2, 4 - triazol - 5 - tiyon türevlerinin sentesi için yöntem geliştirme - Abacı, Güleser (My University, 2011)
Bu araştırmada, taşıdıkları sübstitüentlere bağlı olarak çeşitli biyolojik aktivite gösteren 1,2,4-triazol-5-tiyon türevlerinin sentezleri için yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. 1,4-disübstitüe tiyosemikarbazidlerden bazik ortamda elde edilen 3,4-disübstitüe-1,2,4-triazol-5-tiyonlar, doğrudan 4-hidroksibenzoik asid hidrazidi, isonikotinik asid hidrazidi ve 4-benzoilaminobenzoik asid hidrazidin alkollü ortamda etil-, allil-, siklohegzil- ve fenilisotiyosiyanatlar ile 2 saat ısıtıldıktan sonra ortama 4N sodyum hidroksit ilave edilerek 4 saat ısıtılması ve hidroklorik asidle nötralizasyonundan sonra 2a΄, 2b-d; 3a-d; 4 kazanılmıştır. Tek aşamada literatürde verilen yönteme göre yapılan sentezde ise 1-[4-(benzoilamino)benzoil]-4-siklohegziltiyosemikarbazid (1a), 1-(4-hidroksibenzoil)-4-siklohegziltiyosemikarbazid (1c), 3-[4-(benzoilamino)fenil]-4-allil-2,4-dihidro-5H-1,2,4-triazol-5-tiyon (2a), 3-(4-hidroksifenil)-4-allil-2,4-dihidro-5H-1,2,4-triazol-5-tiyon (3a), 3-(4-hidroksifenil)-4-etil-2,4-dihidro-5H-1,2,4-triazol-5-tiyon (3b) bileşikleri elde edilmiştir. Bileşiklerin yapıları standartlarının erime noktaları, UV, IR ve 1H-NMR spektrumları, yüksek basınçlı sıvı kromotografik analizleri ile kıyaslanarak tanımlanmıştır. Anahtar sözcükler: 1,2,4-Triazol-5-tiyon, Sentez, HPCL analizi

THE DEVEPOMENT METHOD FOR SYNTHESIS OF 1,2,4-TRIAZOLE-5-THIONE DERIVATIVES The aim of this study is to develop a method for the synthesis of 1,2,4-triazole-5-thione derivatives exhibiting various kinds of biological activity due to their substituents. 3,4-disubstituted-1,2,4-triazole-5-thiones were synthesized by refluxing 1,4-disubstituted thiosemicarbazides in basic medium within the context of our department’s previous studies. At present, 3,4-disubtituted-1,2,4-triazole-5-thiones were gained by refluxing 4-hydroxybenzoic acid hydrazide, isonicotinic acid hydrazide and 4-benzoylaminobenzoic acid hydrazide with ethyl, allyl, phenyl and cyclohexyl isothiocyenates in ethenolic medium for 2 hours following the addition of 4N sodium hydroxide to the reaction medium and refluxed for another 4 hours; after the neutrilization of rxn medium 2a΄, 2b-d; 3a-d; 4 were gained. 1-[4-(benzoylamino)benzoyl]-4- cyclohexylthiosemicarbazide (1a), 1-(4-hydroxybenzoyl)-4-cyclohexylthiosemicarbazide (1c), 3-[4-(benzoylamino)phenyl]-4-allyl-2,4-dihydro-5H-1,2,4-triazole-5-thione (2a), 3-(4-hydroxyphenyl)-4-allyl-2,4-dihydro-5H-1,2,4-triazole-5-thione (3a) and 3-(4-hydroxyphenyl)-4-cyclohexyl-2,4-dihydro-5H-1,2,4-triazole-5-thione (3b) compounds were described by comparing with the melting points, UV, IR and 1H-NMR spectras, high-pressure liquid chromatographic analysis of their standards. azole-5-thione, Synthesis, HPLC analysis
Keywords: Farmasötik Kimya