Türkiye - Kaya, Kader (My University, 2011)
Osmanlı Devleti’nde, görevli oldukları bölgede kadılar tarafından kaleme alınan Şer‛iyye Sicil Defterleri genel olarak Türk tarihi açısından önem arz eden vesikalardır. Şer‛iyye Sicil Defterleri ait oldukları dönemlerin ve bölgelerin sosyal, ekonomik ve idari yapılarını yansıtması bakımından birinci elden kaynaktır. “1451 numaralı Hopa Şer‛iyye Sicil Defteri ( inceleme- metin )” başlığı altında yaptığımız bu tez çalışmamızın amacı, söz konusu sicilin günümüz Türkçesine çevrilmesi ve sicilde yer alan kayıtların değerlendirilmesiyle, eski Lazistan Sancağına bağlı Hopa’nın, ona bağlı Arhavi ve Viçe nahiyelerinin sosyal ve ekonomik hayatına dair sağlam bilgilere ulaşmaktır. Çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Hopa ilçesinin tarihinin ilk dönemlerinden cumhuriyet dönemine gelinceye kadar genel tarihinden, Osmanlı Devleti’nde Şer‛iyye Sicillerinin içeriği, önemi ve bu sicillerdeki belge çeşitlerinden söz edilmiştir. Birinci bölümde, sicilde yer alan davalardan yola çıkarak Hopa’nın sosyal ve ekonomik hayatı tahlil edilmeye çalışılmıştır. İki ana başlık altında ele alınan bu bölümde Hopa toplumunun temelini oluşturan aileden, Hopa’da kullanılan sülale isimleri, ünvân ve lâkaplardan, eski Hopa, ona bağlı Arhavi ve Viçe Nahiyelerindeki köy isimlerinden, Hopa’daki çeşitli ekonomik faaliyetler ve miras işlemlerinden, söz edilmiştir. İkinci bölümde, 1451 numaralı Hopa Şer‛iyye Sicili’nin, özetleriyle birlikte transkripsiyonu verilmiştir. Ayrıca, sicilin orjinal metni, transripsiyonun sonuna eklenmiştir. Hopa, Şer‛iyye Sicilleri, Sosyal-Ekonomik Hayat, inceleme- metin

In Ottoman Empire, The Registered Islamic Court Records which were written up by Qadis’ in where district of attendant, is important documents in terms of Turkish History. The Registered Islamic Court Records is the first hand source for reflect in social, economic and govenmental form of related terms and districts. The aim of our dissertation under headline of “ Hopa The Registered Islamic Court Records numbered 1451 ( study-text)” is to transcribe some part of Islamic Court Records and to give sound information about economic and social life of Hopa, which connected old Lazistan County, and its’ districts of Arhavi and Viçe. Our study consist on an introduction and two parts. It’s been examined Hopa from prehistoric eras to republic era, history of Hopa, content of Ottoman Registered Court records and their importance and classification of documents in the court registered. In the first part, we analyzed economic, social and religious life of Hopa district as state by the register. In this section consisting of two main parts we inform about the family, which is the cornstone of Hopa society, names, titles, appellations, miscellaneous economic activities of Hopa and name of villages in districts of Arhavi and Viçe, will records. In the second part it has given the transcription of 1451 registered Islamic court records of Hopa. Also registered an Islamic court records are appended to the original text transcription. Key Words: Hopa District, The Registered Islamic Court Records, Social-Ekonomic
Keywords: Artvin (Türkiye); Şer’iyye Sicilleri; Tarih; Yeniçağ