Halkla ilişkiler fonksiyonunun aile içi iletişim olgusuna katkısı - Kara, Güldane (My University, 2006)
HALKLA İLİŞKİLER FONKSİYONUNUN AİLE İÇİ İLETİŞİM OLGUSUNA KATKISI Günümüzde üretim ve iletişim teknolojilerinin ulaştığı seviyenin, büyük ölçüde tetiklediği bir gelişme de ağır ekonomik rekabet ortamında, işletmelerin piyasadaki yerlerini koruyabilmeleri için sadece mal ve hizmet üretiminin yeterli gelmediği gerçeğidir. Tüketicilerin birbirine eşdeğer standartlarda, geniş mal ve hizmet yelpazesi sunan kuruluşlar arasında seçim yapabilmeleri için gündemde olan farklılık kriterlerinden biri de sosyal sorumluluk bilincine sahip olmalarıdır. Tüketiciler müşterisi oldukları kuruluşlardan toplum için daha fazla katkı yapmalarını beklemektedir. Halkla ilişkiler fonksiyonu, kuruluşların hedef kitleleriyle iletişimlerini planlayıp bu süreci karşılıklı güven içinde devam ettirmek için çalışan birimdir. Bir kuruluşun halkla ilişkiler biriminin olması, onun hedef kitlelerine karşı sorumluluk bilincini taşıdığını gösterir. Aile kurumu toplumun yapıtaşı olmasından dolayı toplum ile ilgili sosyal sorumluluklarda büyük önem arz eden bir hedef kitledir. Üreme, cinsel güdülerin tatmini, eşlerin sevgi ihtiyacının karşılanması, koruyuculuk, çocukların eğitimi ve sosyalleştirilmesi gibi başka hiçbir kuruma tamamen devredilemeyecek temel işlevleri yerine getirmesinden dolayı toplum için vazgeçilmez bir kurumdur. Aile yapısının ve içindeki ilişkilerin sağlığı toplumların gelişmişlik düzeylerini yakından ilgilendirir. Bu çalışmada Turkcell Anonim Şirketi’nin topluma karşı sosyal sorumlulukları kapsamında, toplumun en küçük sosyal birimi olan aile kurumunun sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi açısından önem arz eden “Aile içi iletişim” olgusuna yaptığı katkı, uyguladığı “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları ” projesi çerçevesinde değerlendirilmiştir

CONTRIBUTION OF PUBLIC RELATIONS FUNCTION TO COMMUNICATION IN FAMILY Today one of the developments affected by the level of production and communications technologies is the fact that the business enterprises can’t hold their positions in the market by just producing in the heavy economical competition. One of the criterions for the consumers to choose between the enterprises that is presenting equivalence materials and services is to be conscious about the social responsibility. The consumers are waiting more service from the enterprises for the society. The public relations function is a unit that plans the communications between enterprises and their target clients and tries to continue this process in mutual trust. If any enterprise has a public relation unit that shows it is conscious about the social responsibility. Being the fundamental of the society the family institution is a very important target client about social responsibility of the society. The family institution is very significant for the society because of the fundamental functions like reproduce, satisfying the sexual desire, to meet the necessity of affection of the spouses, protection, education and socialization of the kids that can’t be transferred to any other institution. The health of the structure and communications in the family is highly related of the society’s level of development. In this study, the aid made by Turkcell Company within Turkcell Companies’ social responsibility against the society about ‘communication in family’ which is very significant in terms of healty working of the family institution which is the smallest unit of society is evaluated within the project of ‘Modern Girls of Modern Turkey.’
Keywords: Aile İçi İletişim; Halkla İlişkiler