Beden eğitimi öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgi yönetimi stratejilerinin incelenmesi - Demirtaş, Sezgin (My University, 2010)
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİYE ULAŞMA VE BİLGİ YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırma, beden eğitimi öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgi yönetimi stratejilerinin incelenmesi” amacıyla öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma stratejileri üzerinde durmakta, bilgi paylaşımı olgusunun bireyden başlayarak, çalıştığı kurumun büyümesi ve kişisel performansının artmasına ve bu ilişkinin önemine vurgu yapmakta, tüm bu süreçlerle birlikte bilgiyi bulma ve kullanma kanallarını incelemektedir. Araştırma kapsamına giren öğretmenlere “okul yöneticilerinin bilgi yönetimi becerilerine ilişkin öğretmen görüşleri; Elazığ ili örneği” (Özan ve Erten, 2008., s.70-76) adlı çalışmalarında özel olarak geliştirdikleri ölçüm aracı kullanılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul’da 2009-2010 eğitim-öğretim yılında görev yapan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmuştur. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemine İstanbul’da tesadüfi olarak seçilen 3’er, toplamda 6 ilçedeki, devlet ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okullarından görev yapmakta olan 252 beden eğitimi öğretmeni dahil edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri yanıtlar, 5’li skalada değerlendirilmiştir. Çalışmada “tamamen katılıyorum” yanıtına 5, “katılıyorum” yanıtına 4, “kararsızım” yanıtını 3, “katılmıyorum” yanıtına 2 ve “kesinlikle katılmıyorum” yanıtına 1 puan verilerek değerlendirme yapılmıştır. Öğretmenlerin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri cevapların, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla iki kategorili değişkenlerde t testi; ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde ise tek yönlü ANOVA analizi ile birlikte Scheffe testi kullanılmıştır. Sonuçlar, araştırmanın amaçları doğrultusunda olmak üzere yedi alt boyutta toplanmıştır. Araştırmanın genel olarak sonuçlarına baktığımızda öğretmenlerin yaşlarının bilgiyi bulma ve kullanma açısından etkili bir değişken olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bilgiye değer verme ve bilgiye ulaşma çabası boyutlarında bilgi yönetimini 30 – 39 yaş arası beden eğitimi öğretmenlerinin daha çok önemsediklerini söylenebilir. Bununla birlikte hizmet süresi değişkenine göre sonuçlara baktığımızda ise özellikle 20 – 29 yaş arası öğretmenlerin bilgi kaynaklarını bulma ve kullanma konusunda daha etkin olduklarını görmekteyiz. Okul türü açısından incelediğimizde ise bilgi yönetimine yönelik devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin daha yetkin oldukları görülmektedir. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre beden eğitimi öğretmenlerinin günümüz bilgi kaynaklarını daha çok bilgi bulma ve araştırma konularında kullanmaktadırlar. Araştırmaya katılan öğretmenlerin (%35,08)’inin interneti en fazla bilgi aramak için kullandıkları görülmektedir. netimi, Eğitimde Bilgi Yönetimi, Bilgiyi kullanma, Bilgi Yönetimi Stratejisi, Bilgiye Ulaşma,

EXAMINATION ON KNOWLEDGE RETRIEVAL AND KNOWLEDGE MANAGEMENT STRATEGIES OF PHYSICAL EDUCATION TEACHERS This research dwells on the knowledge retrieval and strategies of knowledge usage of teachers in order to examine the knowledge retrieval and knowledge management strategies of physical education teachers and emphasizes the significance of knowledge share affecting on the increasing personal performance and growth his institution, as well, and in addition to these processes, examines the knowledge retrieval and use channels. The results are evaluated which are retrieved by applying teachers satisfying the research scope with the measurement tool which is developed specially in the study “Okul yöneticilerinin bilgi yönetimi becerilerine ilişkin öğretmen görüşleri; Elazıg ili örneği” (Özan and Erten, 2008., p. 70-76). Research is conducted by survey model. The research population contains the physical education teachers rendering service in the 2009- 2010 education year in Istanbul. In this line, 252 physical education teachers rendering service in public and private elementary and high schools in each 3 and totally 6 towns which are selected arbitrarily in Istanbul are included in the research sample. The answers provided by physical education teachers are evaluated in a 5-scale in the measurement tool. In the study, evaluation made by giving 5 points to “completely agree” answer, 4 to “agree”, 3 to “neutral”, 2 to disagree and 1 to “completely disagree”. In order to determine whether the answers given by teachers to the questions in the measurement tool show difference according to their demographic features, t test is conducted to variables with two-categories Scheffe test together with one-way ANOVA analysis to variables with more than 2 categories. Results are collected under seven sub-dimensions in line with purposes of the study. When we look at the results of research generally, we can say that ages of the teachers are influential variable in terms of knowledge retrieval and usage. In particular, we can say that knowledge management in dimensions of valuing the knowledge and making effort in reaching knowledge are most regarded by physical education teachers between 30 and 39 ages. In addition, when look at the results according to term of office variable; we see that in particular teachers between 20 and 29 ages are more active in knowledge sources retrieval and usage. When we analyzed in terms of school type, teachers rendering service in the public school are more qualified in the knowledge management. Further, in view of research results, it can be said that physical education teachers uses today’s knowledge resources mostly in knowledge retrieval and knowledge research subjects. It is observed that responding teachers (35.08%) are using the Internet mostly for knowledge search. Key Words: Knowledge Management, Knowledge Management in Education, Using Information, Knowledge Management Strategy, Knowledge Retrieval,
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Bilgi Yönetimi