The effect of dimensions of brand experience on dimensions of purchasing cosmetic products: a comparison of flormar and mac brands - BAKIR, NURETTİN OZAN (My University, 2022)
Cosmetic products nowadays are frequently used as consumer goods, especially for women. In terms of cosmetics companies, examining consumers’ brand experiences helps to create and develop marketing strategies. It can be thought that examining the effect of consumers’ brand experiences on their purchasing decisions from this perspective will also benefit such businesses. Purchasing decisions for consumers in the cosmetics industry need to be considered in terms of not only functional benefits but also environment and health issues. This study examines the impact of brand experience on cosmetic product purchasing decisions. In this context, comparative analyzes were made on the M.A.C and Flormar cosmetic brands. In analyzes using structural equation models for both brands, it was found that sensory and emotional dimensions of brand experience have a significant effect on cosmetic product purchasing decisions. Keywords: Brand experience, Cosmetic product purchasing behavior, Structural equation modeling, MAC, Flormar

Günümüzde kozmetik ürünler, özellikle kadınlar için sık kullanılan tüketim malzemeleri durumundadır. Kozmetik işletmeleri açısından, tüketicilerin marka deneyimlerini incelemek, pazarlama stratejilerinin oluşturulmasına ve geliştirilmesi yardımcı olmaktadır. Tüketicilerin marka deneyimlerinin satın alma kararları üzerindeki etkisinin bu açıdan incelemek de bu tür işletmelere fayda sağlayacağı düşünülebilir. Kozmetik sektöründe tüketiciler açısından satın alma kararları, sadece fonksiyonel faydalar açısından değil, aynı zamanda çevre ve sağlık açısından da ele alınması gerekmektedir. Bu çalışma, marka deneyiminin kozmetik ürün satın alma kararları üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu kapsamda sektörde yer alan M.A.C ve Flormar markaları üzerinde karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Her iki marka için de, yapısal eşitlik modellemeleri kullanılarak yapılan analizlerde, marka deneyiminin duyusal ve duygusal boyutlarının kozmetik ürün satın alma kararları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Marka Deneyimi, Kozmetik Ürün Satın Alma Davranışı, Yapısal Eşitlik Modeli, MAC, Flormar
Marka deneyi̇mi̇ boyutlarının kozmeti̇k ürün satiı alma boyutlarına etki̇si̇: Flormar ve mac markalarının karşılaştırılması
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Pazarlama; Social Sciences and Humanities; Management; Marketing; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Marka Deneyimi; Kozmetik Ürün Satın Alma Davranışı; Yapısal Eşitlik Modeli; MAC; Flormar; Brand experience; Cosmetic product purchasing behavior; Structural equation modeling