Akiletü Etrabi’l-Kasaid ile ilgili çalışmalar - Deyri, Abdulkadir (My University, 2022)
Bu tez Mushaf imlası ilmine râm olmak isteyenlerin yolunu aydınlatan bir yol göstericidir. Bu sebeple okuyucu, Şâtıbî'ye ait manzum bir eser olan el-‘Akîletü’l-Etrâbi’l-Kasâid adlı esere ve bu eserdeki metodun nasıl olduğuna; aynı zamanda bu manzum eser hakkında şerh ve araştırma yapanların metotlarına ve bu manzumenin, aslı olan el-Mukni‘ kitabından üstün ve eksik yönlerine vakıf olacaktır. Yine okuyucu burada âlimlerin İmam Şâtıbî hakkındaki algılarını, onu eleştirme hususundaki farklı yaklaşımlarını, şârihlerin metotlarını, bu metotları takdim şekillerini ve bu şerhlerin kıymetini ve ehemmiyetini öğrenecektir.

This research is a guide that enlightens the way of studying the science of Rasm(writing Quran) through memorizing the text of the Aqeelah and understanding it. The reader sees in it the importance of this poem (Aqila Atrab alkasaed fe Asna Maqasid) by Imam Al-Shatibi (T.: 590 A.H.) and his method in his poem. The scholars’ interpretations of Imam al-Shatibi and their differences in commenting on him, and he sees the approach and method of each explainer, and the value and importance of the explanation.
Keywords: Akile; Al-Mukni’; Dani; el-Mukni Aqila; Islam; İslam; Kur’an-ı Kerim’in yazılımı; Resmü’l Mushaf ilmi; Shatibi; studying the science of Rasm (writing Quran); Şatıbi