Siber Zorbalık Ölçeği Türkçe Uyarlaması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba, özel ya da tüzel bir kişiliğe karşı yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarının tümüdür. Yurtdışında siber zorbalıkla ilgili olarak çoğunlukla anket tipi sınıflama ya da sıralama türü ölçme araçlarının kullanıldığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Stewart ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan 'Cyberbullying Questionnaire' anketinin Türkçe uyarlamasını yapılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2015 yılında İstanbul ili Pendik ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı 5 adet devlet ve 2 adet özel okulda gerçekleştirilmiştir. Seçilmiş okulların 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında öğrenim gören 633 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Sosyodemografik Bilgi Formu ve "Siber Zorbalık Ölçeği yüz yüze uygulama şekliyle kullanılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS sürüm 21 istatistik programı ile analiz edilmiştir.Bulgular: Geçerlilik-güvenirlik testleri olarak "Faktör Analizi" ve "Cronbach Alpha" katsayıları hesaplanmıştır. Faktör analizi sonrası toplam 13 maddeden oluşan ölçeğin toplam iç tutarlılık katsayısı cr?=.87 olarak hesaplanmıştır. Faktörlerin iç tutarlılık katsayıları ise birinci faktör için cr?=.85 ve ikinci faktör için cr?=.74 olarak hesaplanmıştır. Siber Zorbalık Ölçeğinden alınan toplam puanlarla internet ortamında başka çocuklar tarafından rahatsız edilme ve etme şiddeti arasındaki ilişki (r=0,48) pozitif yönde anlamlı bulunmuştur.Sonuç: Siber Zorbalık Ölçeği Türkçe'ye uyarlanmış ve uygulanabilir, iç tutarlığı yüksek bir ölçek olarak değerlendirilmiştir.

Objective: Cyberbullying is all of technically or relationally endamaging behaviors that are exhibited to an individual or a group, a specific or a legal entity by using information and communication technologies. It is observed questionnaire type of classification or sorting type of measuring tools are mostly used in terms of cyberbullying abroad. The aim of the study is to make Turkish adaptation of 'Cyberbullying Questionnaire' that is developed by Stewart at al.Materials and Methods: This survey is carried out in 5 public and 2 private schools depended on the Ministry of Education in Pendik district of Istanbul city. 633 students who study in 9th, 10th, 11th and 12th grades of the chosen schools construct the sample of the study. In the research, Socio-demographic Information Form and Cyberbullying Scale are used as data collection tool through face to face application. The findings obtained are analyzed via SPSS 21 statistical software.Results: The coefficients of "Factor Analysis" and "Cronbach Alpha" are calculated as validity-reliability tests. After factor analysis, coefficient of total internal consistency of the scale consisted of 13 items is calculated as cr?=.87. The coefficients of the factors' internal consistency are calculated as cr?=.85 for the first factor and cr?=.74 for the second one. With the total scores gathered from Cyberbullying Scale, the relationship between severity of being disturbed by other children and disturbing other children in the internet environment is found positively (r=0,48) meaningful.Conclusion: Cyberbullying Scale, which has adapted to Turkish is evaluated as applicable and has high internal consistency.
Turkish Adaptation of Cyberbullying Scale
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Psikoloji