Bina içi mekanlarda kullanılan zehirli süs bitkileri üzerinde araştırmalar - Atasoy, Nurten (My University, 2012)
BİNA İÇİ MEKANLARDA KULLANILAN ZEHİRLİ SÜS BİTKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR İç mekanlarda kullanılan bir çok süs bitkisi taşıdıkları zehirli unsurlardan dolayı insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada yaşama mekanlarımızı paylaştığımız süs bitkilerinin zehirli olanların ve zehirlilerin tavsifini yaparak, bir listesini oluşturmak, bitki kullanım-larına dikkat çekmek amaçlanmıştır. Elde edilen bitki isimleri ve açıklamalar bina içi süslemesinde kullanılmak üzere yaygın olarak satılan zararlı bitkileri zararsız olanlarından ayırt etmekte katkı sağlayacaktır. Çiçekçilere, fidanlıklara ve alışveriş merkezlerinin çiçek satışı yapılan bölümlerine gidilerek, satış elemanları ve uzman kişilerle görüşmeler yapılmış, iç mekan süs bitkilerinin isimleri elde edilmiş ve zehirli olanları tespit etmek için dayanak oluşturulmuştur. Ayrıca literatür taraması sonucu belirlenen ve iç mekanlarda kullanıldığı bilinen zehirli süs bitkileri de bilgiye eklenmiştir. Tespit edilen 18 familyaya ait 44 çeşit zehirli süs bitkisi toksikolojik özelliklerine göre incelenmiş, taksonomik bilgileri, yaygın adları, kökenleri, tasvirleri, zehirli kısımları, zehirlilik unsurları (toksik unsurları), zehirlenmede ortaya çıkan klinik belirtileri, zehir dereceleri (toksisite dereceleri) ve tedavi şekilleri ortaya konularak bazı önerilerde bulunulmuştur. İncelenen zehirli süs bitkileri; Cycas revoluta, Araucaria heterophylla, Ficus benjamina, Opuntia ficus-indica, Dianthus caryophyllus, Begonia semperflorens-cultorum, B. X tuberhybrida, Rhododendron simsii, Primula obconica, Cyclamen persicum, Crassula ovata, Kalanchoe blossfeldiana, Euphorbia lactea, Euphorbia milii, Euphorbia pulcherrima, Euphorbia resinifera, Codiaeum variegatum, Pelargonium spp., Hedera helix, Schefflera arboricola, Solanum pseudocapsicum, Gardenia jasminoides, Dahlia variabilis, Alocasia macrorrhizos, Anthurium andraeanum, Anthurium scherzerianum, Monstera deliciosa, Philodendron scandens, Epipremnum aureum, Dieffenbachia seguine, Aglaonema commutatum, Spathiphyllum wallisii, Syngonium podophyllum, Zantedeschia aethiopica, Zamioculcas zamiifolia, Lilium longiflorum, Tulipa gesneriana, Asparagus densiflorus, Clivia miniata, Narcissus pseudonarcissus, Hyacinthus orientalis, Aloe vera, Sansevieria trifasciata, Yucca elephantipes ve Draceana fragrans’dır. Bu süs bitkilerinden bina içi süslemesinde kullanılmak üzere yaygın olarak satılan; Cycas revoluta, Araucaria heterophylla, Ficus benjamina, Dianthus caryophyllus (kesme çiçek), Rhododendron simsii, Cyclamen persicum , Kalanchoe blossfeldiana, Euphorbia pulcherrima, Codiaeum variegatum, Pelargonium spp., Hedera helix, Schefflera arboricola, Solanum pseudocapsicum, Anthurium andreanum, Monstera deliciosa, Epipremnum aureum, Dieffenbachia seguine, Aglaonema commutatum, Spathiphyllum wallisii, Syngonium podophyllum, Zantedeschia aethiopica (kültivar), Zamioculcas zamiifolia, Lilium longiflorum (kesme çiçek), Tulipa gesneriana, Narcissus pseudonarcissus, Hyacinthus orientalis, Aloe vera, Sansevieria trifasciata, Yucca elephantipes ve Dracaena fragrans’dırac

RESEARCH ON POISONOUS ORNEMANTAL PLANTS USED FOR INTERIOR DECORATION Many decorative plants used indoors have been negatively influencing people’s and animals’ health owing to some toxic components existing in their structures. In this study, what’s targeted is to pay attention to the usage of the plants by making an information of toxic plants with which we share our life environments. The information in question might help us to distinguish those unharmful plants from harmful ones sold widely as indoor decorations. The names of indoor plants can be obtained from florists, nurseries, floral departments of shopping centres and also by interviewing salesmen and experts. Furthermore, some toxic decorative plants which have been determined through a literature search and also known as being used indoors have been added to the information as a result of interviewing authorities. After a careful examination of those 44 kinds of toxic plants belonging to 18 different families, their taxonomic facts roots, common names, descriptions, toxic components, clinical symptoms after exposure to intoxication, degrees of toxicity and treatment methods were presented and some suggestions were put forward. The examined toxic decorative plants are: Cycas revoluta, Araucaria heterophylla, Ficus benjamina, Opuntia ficus-indica, Dianthus caryophyllus, Begonia semperflorens-cultorum, B. X tuberhybrida, Rhododendron simsii, Primula obconica, Cyclamen persicum, Crassula ovata, Kalanchoe blossfeldiana, Euphorbia lactea, Euphorbia milii, Euphorbia pulcherrima, Euphorbia resinifera, Codiaeum variegatum, Pelargonium spp., Hedera helix, Schefflera arboricola, Solanum pseudocapsicum, Gardenia jasminoides, Dahlia variabilis, Alocasia macrorrhizos, Anthurium andraeanum, Anthurium scherzerianum, Monstera deliciosa, Philodendron scandens, Epipremnum aureum, Dieffenbachia seguine, Aglaonema commutatum, Spathiphyllum wallisii, Syngonium podophyllum, Zantedeschia aethiopica, Zamioculcas zamiifolia, Lilium longiflorum, Tulipa gesneriana, Asparagus densiflorus, Clivia miniata, Narcissus pseudonarcissus, Hyacinthus orientalis, Aloe vera, Sansevieria trifasciata, Yucca elephantipes and lastly Draceana fragrans Some of those plants sold widely as indoor decorations are: Cycas revoluta, Araucaria heterophylla, Ficus benjamina, Rhododendron simsii, Cyclamen persicum, Kalanchoe blossfeldiana, Euphorbia pulcherrima, Codiaeum variegatum, Pelargonium spp., Hedera helix, Schefflera arboricola, Solanum pseudocapsicum, Anthurium andreanum, Monstera deliciosa, Epipremnum aureum, Dieffenbachia seguine, Aglaonema commutatum, Spathiphyllum wallisii, Syngonium podophyllum, Zantedeschia aethiopica (cultivar), Zamioculcas zamiifolia, Lilium longiflorum (Easter Lily), Narcissus pseudonarcissus, Hyacinthus orientalis, Aloe vera, Sansevieria trifasciata, Yucca elephantipes and Dracaena fragrans
Keywords: Biyoloji; Botanik