Pulmoner nodüllerin belirlenmesinde düşük doz ve konvansiyonel doz helikal bilgisayarlı tomografi incelemelerinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Pulmoner nodüllerin belirlenmesinde düşük doz helikal BT' nin konvansiyonel doz helikal BT' ye göre farklılığının olup olmadığının araştırılması için toplam 66 hastada 208 nodul çalışma grubuna alındı. Her hasta için nodüller numaralandırdı. Beş milimetreden küçük lezyonlarm değerlendirilmesi için 1 milimetrelik reformat görüntüler elde edildi. Sonuçlar Pearson testiyle kor'ele edildi. Normal kesitler için korelasyon katsayısı, r: 0. 9955 ve 1 milimetrelik reformat görüntülerle bilikte karşılaştırıldığında r: 0. 9991 ile ileri derecede anlamlı bulundu. Sonuç olarak pulmoner nodüllerin değerlendirilmesinde düşük doz helikal BT konvansiyonel doz heiikal BT kadar duyarlı olup doz azaltılması gereken durumlarda alternatif olarak kullanılabilir.

The purpose of the study was to determine the abilty of low- dose helical CT to find lung nodules in comparison to conventional- dose helical CT. In a prospective investigation 208 nodules in 66 consecutive chest CT examinations were acquired both at 40 and 200 mA tube current. The nodules smaller than 5 mm were evaluated with reformat images in 1 mm reconstruction interval. There was a significant correlation between two methods. The correlation coefficients for both methods in normal reconstruction interval were r: 0. 9955, and r: 0. 9991 in 1 mm reconstruction interval, respectively. In conclusion, low- dose helical CT is as sensitive as conventional- dose helical CT and if clinical cir-cumtances require dose minimation, this method may be advocated as an alternative to conventional- dose helical CT.
Pulmonary nodules: Detection with low-dose versus conventional-dose helical CT
Keywords: Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme