Oral health awareness among the parents of chidlren undergoing cancer therapy - Akkaş, Levent (My University, 2019)
KANSER HASTASI ÇOCUKLARIN AİLELERİNİN, ÇOCUKLARININ AĞIZ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ FARKINDALIĞILevent Akkaş, Danışmanı: Prof. Dr. İlknur Tanboğa, Pedodonti Amaç: İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı nda tedavi gören çocuk hastalarin ailelerinin çocuklarının ağız sağlığı durumları konusundaki farkındalığıni değerlendirmektir Gereç ve Yöntem: 6 ile 17 yaş arasında 50 çocuk hasta muayene edildı. DMFT/ dmft,OHI-S indeksleri ve günlük ağız bakımı not edildi. Aynı yaş ve cinsiyetten 50 sağlıklı okul çocuğu kontrol grubu olarak belirlendi. Kanser hastası çocukların aileleri Türkçe hazırlanan anketi dolduruldu.Ankette sorulan konular: Kanser türleri ve görülen tedavinin genel bilgileri, tedaviden kaynaklanan ağızdaki komplikasyonlar ve tedavi sürecinde ağız hijyeni sağlama yöntemlerinin bilgileri Bulgular: Hastaların 42%i kemoterapi tedavisine başlamadan önce diş hekimine danışmıştır, 70%i tedaviden kaynaklanan komplikasyonlar ile ilgili bilgilendirildiğini belirtmiştir, 39(%78) hasta tedavi sırasında tedavinin ağız komplikasyonlarını yaşamışlar ve o komplikasyonlar nedeniyle %12 ini tedavisi ertelenip ya da dozu düşürülmek zorunda kalınmıştır. En çok karşılaşılan komplikasyon oral mukozit ve enfeksiyon(%46), tat alma değişikliği (%38), yutkunma güçlüğü (%34), ağız kuruluğu (%28) idi. 12 yaş üzerindeki çocuk hastaların OHI-S değerleri daha yüksek bulunmuştur.Sonuçlar: Kemoterapi gören çocukların ağız sağlığı tedavi komplikasyonlarına bağlı olarak olumsuz etkilenmiştir. Ancak aileler ağız sağlığı ve hijyeni öncelikli sorun olarak görülmemektedir. Çocuk onkoloji hastalarında çocuk onkolog, pedodontist, yardımcı personel ekip çalışması ve protokolların gerekliliğini göstermektedir ve bu konuda aileler bilgilendirilmeli ve gerekli aile eğitimi verilmelidir.

ORAL HEALTH AWARENESS AMONG THE PARENTS OF CHILDREN UNDERGOING CANCER THERAPYLevent Akkaş, Supervisor: Prof. Dr. İlknur Tanboğa, Pediatric Dentistry DepartmentAim: To assess the oral health awareness in parents of pediatric patients receiving chemotherapy/ radiotherapy at Istanbul University, Oncology Institute, Division of Pediatric Hematology-Oncology.Materials-Methods: 50 patients aged between 6 and 17 years were examined. DMFT/ dmft index and (OHI-S) scores were noted. A control group of 50 healthy school children was obtained to match the cancer children with respect to age and sex. Parents of the cancer group were surveyed by a questionnaire written in Turkish to assess the following points: general information about the malignancy and the treatment type, oral complications that occurred during the treatment, their knowledge of the ways to maintain oral hygiene of their child.Results: 42% of the patients have visited the dentist before starting chemotherapy, 70% said that they’ve been informed about the oral complications. 39 (78%) patients have experienced oral complications during treatment. The most encountered oral complications were: mucositis and infections (46%), change in taste (38%), discomfort in swallowing (34%), dry mouth (28%), OHI-S scores were higher in the cancerous group than the control group in the children aged between 12 and 17.Conclusion:Oral complications can cause significant impairments to oral health. However, the findings revealed that oral hygiene was not a priority for most of the families. Oral health can be maintained by the combined efforts of pediatric hematologist-oncologists, nursing staff, and pediatric dentists.
Keywords: Ağız; Ağız Sağlığı; Ağız sağlığı Oral Health; Cancer; Chemotherapy; Health; Kanser; Kemoterapi; Mouth; Oral Health; Radioterapi; Radiotherapy; Sağlık