Dünden bugüne bahçe kültürünün gelişimi : Millet Bahçeleri örneği - Yılmaz, Hacer (My University, 2021)
Bu çalışmada; İlk Çağ’dan günümüze bütün uygarlıklarının bahçe kültürlerinin gelişimi ve millet bahçeleri örnekleri ele alınmaktadır. Bahçe kültürünü oluşturan farklıkların, toplumların tarihsel süreçte geçirdikleri kültürel değişimler, yaşam biçimleri, inançları, sanat anlayışları, doğal çevreleri ve yaşadıkları tarihi olaylara göre mekanlara yansımaları incelenmektedir.Bahçeli mekanlara sahip olmanın ekonomik düzeye bağlı olduğu kentlerde, insanların doğayla iç içe vakit geçirebildiği, dinlenme, spor, oyun, eğlence, toplanma, bir araya gelme gibi bir çok ruh ve beden sağlığına katkıda bulunan, yaşam kalitesini artıran rekreasyon gereksinimlerini karşılayabilecekleri sosyal etkileşim alanları olan kamusal yeşil alanlara ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Amerikalı Federece Law Olmsted’un 19. yüzyılda ortaya koyduğu “Boston Park Sistemi” yaklaşımına göre, kent içindeki yeşil alanlar aynı zamanda kentlinin demokratik kent yaşamına katılımını özendirici rekreasyonel faaliyetlerin de olduğu sosyo-kültürel alanlar olmalıdır. Bu bağlamda tarihte de örneklerine rastladığımız Millet Bahçeleri’nin kültürünün sadece görsel peyzaj için düzenlenmiş yeşil alanlar olmayıp, halkın tüm kesiminden insanların faydalanabildiği, sağlıklı sosyal yaşamın güçlenmesine ve yüz yüze iletişimin gelişmesine fırsat veren, kentlerin kültürel kimliklerini ortaya çıkaran alanlar olarak kent gelişimine katkıda bulunması önemlidir.Bu çalışmanın amacı; bahçe kültürünün tarihsel süreçte geçirdiği gelişimi ortaya koymak, Türk Bahçeleri ve İstanbul Bahçelerini inceleyip “Millet Bahçeleri” uygulamalarını tartışıp, yaşadığımız kentlerde doğal çevrenin ve toplumun sosyo-kültürel ihtiyaçlarına göre gelişimi ile ilgili önerilerde bulunmaktır. Çalışma yapılırken; bahçe kültürünün tarihsel dönüşümünün kültürel, çevresel ve sosyal değişiklikler üzerinden okuması yapılmış, farklı medeniyetlerin bahçe kültürleri aktarılmış ve başta İstanbul’daki millet bahçeleri olmak üzere yeni yapılan millet bahçeleri, kent halkının sosyal, kültürel ve rekreasyon ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

In this study, the development of garden cultures of all civilizations from the first age to the present day and the examples of Public Gardens are discussed. Differences that make up garden culture, cultural changes that societies undergo in the historical process, lifestyles, beliefs, understanding of art, natural environment and reflections on places according to the historical events in which they live are examined.In cities where having gardens depends on the economic level, the need is increasing day by day for green areas that people can spend time with nature, having rest, doing sports, playing games, gathering, having fun, and social interaction areas that contribute to many spiritual and physical health and increasing the quality of life. According to the Boston Park System approach put forward by American Federece Law Olmsted in the 19th century, green areas in the city should also be socio-cultural areas where there are recreational activities that encourage the participation of the city dwellers in democratic urban life. In this context, the culture of the Public Gardens that we see the examples through the history is important that, it is not only green areas designed for visual landscaping, but also contributing to the development of the city as areas where people from all segments of society can benefit, develop healthy social life and enable face-to-face communication, reveal the cultural identities of cities.The aim of this study is to reveal the development of the garden culture in the historical process and to make suggestions according to the development of the natural environment and the socio-cultural needs of the society in the metropoles we live, by examining the Turkish Gardens and Gardens of İstanbul and by discussing the practices of Public Gardens. While working; The historical transformation of the garden culture has been read through cultural, environmental and social changes, the garden cultures of different civilizations have been transferred, and the newly built Public Gardens, especially the Public Gardens in İstanbul, have been evaluated and recommendations have been made by considering the social, cultural and recreational needs of the people living in the city.
Keywords: Bahçe Kültürü; Bahçeler; Garden Culture; Gardens; Kentsel Yeşil Alan; Local government; Millet Bahçeleri; Millet Bahçesi; Public Garden; Recreation; Rekreasyon; Urban Green Space; Yerel yönetim