The relatıonshıp between ownershıp structure and dıvıdend polıcy : empırıcal evıdence from borsa İstanbul (BIST) - Aydın, Alev Dilek (My University, 2014)
SAHİPLİK YAPISI İLE TEMETTÜ POLİTİKASI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BORSA ISTANBUL'DAN (BIST) DENEYSEL BULGULAR Temettü politikası, finans alanında en çok tartışılan konulardan bir tanesi ve temettü dağıtım kararı da kurumsal yönetim politikasının en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Bu bağlamda temettü politikası, bu tezin özünü oluşturan kurumsal sahiplik yapısı tarafından da etkilenen en önemli kararlardan bir tanesidir. Sahiplik yapısının finansal olmayan firmaların temettü dağıtım politikası üzerindeki etkisi 1980'li yılların başından itibaren daha önce hiç olmadığı kadar ilgi çekmektedir. Bu zamana kadar alanının önde gelen akademisyenleri ve araştırmacıları çabalarını daha çok gelişmiş ülkeler üzerindeki çalışmalara yoğunlaştırmıştı. Halbuki, dünya küreselleştikçe ve gelişmiş ülkeler sermaye yatırımlarından daha fazla pay aldıkça küresel yatırımcılar ve araştırmacılar da gelişmekte olan ülkelerin temettü dağıtım politikalarıyla daha fazla ilgilenmeye başladılar.Bu çalışmanın ana amacı çeşitli sahiplik yapılarının seçilen firmalar üzerindeki etkilerini belirlemektir. Buna ek olarak bir başka amaç ise halka açık şirketlerin 1994, 2001 ve 2008’de yaşanan finansal krizler sonucunda izledikleri temettü politikalarını da araştırmaktadır. Bu çalışma ayrıca Borsa Istanbul'a kayıtlı firmaların temettü istikrarını temettü politikalarının ana unsuru olarak görüp görmediklerini firmaların temettü politika davranışlarını analiz ederek belirlemeye çalışmaktadır. Borsa Istanbul'da (BIST) yer alan, finansal olmayan ve 2004-2012 yılları arasındaki 9 yıllık dönemde en az 5 yıl temettü dağıtan 78 şirketle yapılan bu çalışma, sahiplik yapısının temettü politikası üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla temettü dağıtım oranı bağımlı değişken olarak seçilmiştir. Sahiplik yoğunluğu, yabancı sahiplik ve yönetimsel sahiplik bağımsız değişkenler olarak seçilirken, özkaynak karlılığı ve firma büyüklüğü ise kontrol değişkenleri olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılan dengesiz panel veri analizi sonuçlarına göre ise temettü dağıtım oranı ile sahiplik yoğunluğu, yabancı sahiplik ve firma büyüklüğü arasında pozitif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yönetimsel sahiplik ve özkaynak karlılığı ile temettü dağıtım oranı arasında ise anlamlı negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Temettü politikası, Nakit temettü, Sahiplik yapısı, Temettü dağıtım oranı, Borsa Istanbul.

THE RELATIONSHIP BETWEEN OWNERSHIP STRUCTURE AND DIVIDEND POLICY : EMPIRICAL EVIDENCE FROM BORSA ISTANBUL (BIST) Dividend policy is one of the most frequently researched areas in the field of finance and dividend payout decision is an important element of corporate policy. Within this context, dividend policy is one of the firm's major decisions that is influenced by corporate ownership structure, which is the core of this study. The effect of ownership structure on the dividend policies of the non-financial firms attracts as much attention as has never before since the beginning of 1980s. Until this time, academicians and researchers have concentrated their efforts mostly on developed nations. However, as the world have become more globalized and as the emerging countries have received a higher proportion from the global equity investments, investors have also started to pay more attention to the dividend policies of emerging markets. The main goal of this study is to determine the impact of various ownership structures on dividend policies of the selected non-financial corporations. Additionally, another aim is to investigate the dividend policies of publicly traded corporations that they implemented as a result of the major financial crises experienced in 1994, 2001 and 2008. This study also tries to analyze the dividend policy behaviors of the companies registered to the Borsa Istanbul 100 Index to evaluate the perceptions of those companies to see whether they view dividend stability as an essential element of their dividend policies. This study, which was conducted with the 78 non-financial companies traded at the Borsa Istanbul (BIST) and distributed at least 5 years of dividends in the nine-year period between 2004 and 2012, aims to investigate the ownership structure on dividend payout policy. For this aim, dividend payout ratio has been selected as the dependent variable. While the ownership concentration, foreign ownership and managerial ownership have been selected as the independent variables, return on equity (ROE) and firm size have been selected as the control variables. According to the results of the unbalanced panel data analysis, significant positive relationship has been determined between the variables of ownership concentration, foreign ownership and firm size and dividend payout ratio. Significant negative relationship has been detected between the variables of managerial ownership, return on equity (ROE) and dividend payout ratio. dend policy, Cash dividend, Ownership structure, Dividend payout ratio, Borsa Istanbul.
Keywords: Borsa; Istanbul; İşletme; Nakit pemettü; Sahiplik yapısı; Temettü dağıtım oranı; Temettü politikası; Türkiye; Yönetim