Entegre üretim yapan tekstil işletmelerinde tfrs ve bobı frs’ye göre maliyet sisteminin kurulması, bağımsız denetimi ve denetim sonuçlarının üst yönetime raporlanması - Şahin, Galip (My University, 2019)
Entegre üretim yapan işletmeler reel ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Entegre üretim yapılan sektörlerden en bilinenlerden biri tekstildir. Özellikle iplik, dokuma, boyama ve konfeksiyonun birlikte yürütüldüğü tesislerde emek ve makine yoğun üretim yapılmaktadır. Birden fazla alt üretim prosesinin birbirini izlediği yapılarda İşletme yöneticileri satış, planlama ve satın alma kararları verirken muhasebe bölümlerinden her prosesin toplam ve birim üretim maliyetlerinin doğru ve güvenilir ölçümünü sağlayacak raporlar talep etmektedir. Muhasebe birimleri etkin çalışan bir organizasyon yapısında Maliyet Sisteminden yararlanarak raporlamalar yapmayı hedeflemektedir.Maliyet Sistemleri kurulurken tüm üretim proseslerindeki akışa uygun belgelendirme, organizasyon, kayıtlama ve teknolojik alt yapının sağlanması gerekmekte ve elde edilen her bir verinin finansal tabloları doğrulayacak şekilde oluşturulması ve kayıtların Finansal Raporlama Standartlarına uygunluğunun kontrolü esas alınacaktır. Bağımsız denetime tabi şirketler TFRS ve BOBI FRS’ye göre mali tablolarını oluşturması gerekmektedir. Üretim maliyetlerinin belirlenmesini sağlayan işlemler için Standartlar arasındaki uygulama farklılıkları tespit edilmiştir. Farklılıkların finansal tabloların oluşturulmasına, denetim ve raporlamasına etkilerinin ortaya konulması için örnek bir entegre üretim tesisinde gerçekleşen işlemler referans alınmıştır. Çalışma sonucunda yöneticilerin kararlarında en güvenilir raporlamanın hangi standarla sağlanacağına yönelik tespit ve öneriler getirilmiştir.

Integrated manufacturing enterprises provides important contributions to real economy. Textile is one of the best known sectors of integrated production. Labor and machinery are intensive production especially in facilities where yarn, weaving, dyeing and apparel are carried out together. In structures where multiple sub-production processes follow each other Business managers request reports when making sales, planning, and purchase decisions from accounting departments which provide accurate and reliable measurement of total and unit production costs of each process. Accounting units aim to make reports by using Cost System effectively working in an organizational structure.When establishing Cost Systems, it is necessary to provide appropriate certification, organization, registration and technological infrastructure for all production processes, and shall be prevailed the creation of each data obtained to verify the financial statements and the compliance of records with Financial Reporting Standards. Companies subject to independent audit must prepare financial statements according to TFRS and BOBI FRS. Application differences between standards have been identified for operations that determine production costs. The operations performed in an exemplary integrated production are facility reference to reveal the effects of differences on the preparation of financial statements, auditing and reports. As a result of this study, determinations and suggestions have been made regarding the standard that the most reliable reporting will be provided in the managers' decisions.
Keywords: Bağımsız Denetim; BOBI FRS; Cost System; Entegre Üretim; Financial Reporting; Finansal Raporlama TFRS; Independent Audit; Integrated Production; Maliyet Sistemi; Tekstil İşletmesi; Textile Business; TFRS