Oyuncu ve yönetmen ilişkisinin sinema anlatısına katkısı : karakter oluşturma sürecindeki dinamik etkileşimler - Tuna, Tunahan (My University, 2024)
Bu tez, sinema sanatı içerisinde oyuncu-yönetmen ilişkisinin karakter oluşturma sürecine olan etkilerini ve bu etkilerin film anlatısına katkısını geniş kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Senaryo rehberliğinde gelişen ve karakterleri çok boyutlu irdelemeyi amaçlayan oyuncu ve yönetmen arasındaki ilişki, sinema eserlerinin derinliğini ve etkisini artırarak izleyicilerin deneyimini zenginleştirmektedir. Tez, bu deneyimin yönetmen-oyuncu etkileşimlerinin karakter oluşturma sürecine olan etkilerini anlamak ve bu ilişkinin sinema eserlerine olan katkısını değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Yapılan kapsamlı literatür taraması, çeşitli yönetmen ve oyuncularla yapılan röportajlar, bu ilişkinin sinema eserlerindeki önemini ve etkisini ortaya koymak için kullanılmıştır. Bu süreçte, farklı yönetmenlerin farklı yöntemlerle, oyuncularla nasıl çalıştığı ve bu iş birliğinin sonuçlarının bu ikili ilişkiye nasıl yansıdığı incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, oyuncu-yönetmen arasındaki ilişkisinin sinema eserlerinin çok katmanlı etkisini artırdığını göstermektedir. Yönetmenin rehberliği altında ortaya çıkan oyuncu performanslarının, karakter derinliği ve eserlerde yaratılan anlam katmanları üzerinde belirgin bir etkisi olduğu ortaya konmuştur. Sinema alanındaki bu kritik ilişkinin daha iyi anlaşılması, gelecekteki araştırmalar ve sinema üretimleri için önemli bir temel oluşturacaktır.

This thesis extensively examines the impact of the actor-director relationship on the character creation process within the art of cinema and how these impacts contribute to the film narrative. The relationship between the actor and director, which develops under the guidance of the script and aims to explore characters in a multidimensional way, enhances the depth and impact of cinematic works, enriching the audience's experience. The thesis is designed to understand the effects of director-actor interactions on the character creation process and evaluate the contributions of this relationship to cinematic works. A comprehensive literature review and interviews with various directors and actors were used to reveal the significance and impact of this relationship in cinematic works. During this process, it was examined how different directors work with actors using different methods and how the outcomes of this collaboration reflect on this dual relationship. The results of the study show that the relationship between the actor and director enhances the multi-layered impact of cinematic works. It has been demonstrated that actor performances emerging under the director's guidance have a significant effect on character depth and the layers of meaning created in the works. A better understanding of this critical relationship in the field of cinema will form an important foundation for future research and cinematic productions.
Keywords: actor; Actor-director relationship; Character creation process in cinema; director; Motion picture producers and directors; Motion pictures; oyuncu; Oyuncu-yönetmen ilişkisi; Sinema; Sinema yapımcıları ve yönetmenleri; sinemada karakter oluşturma süreci; yönetmen