Kurum içi̇ ileti̇şi̇m bağlamında sessi̇zli̇k ve kurumsal güven : Çalışanlar üzeri̇ne bi̇r araştırma - Ayan, Nazan (My University, 2023)
Çağdaş ve modern dünyada ilişkilerin sürdürülebilir olması gerekliliği, kurumların uzun vadede ayakta kalabilmesi zorunluluğu ve tüm ilişkilerini stratejik biçimde planlayabilmeleri için halkla ilişkilerin önemi artmaktadır. Bu bağlamda kurum içi iletişimden, öncelikle çalışanların kurumsal bağlılıklarını, motivasyonlarını sağlamak, verimliliği arttırmak, güveni inşa etmek gibi amaçlarla yararlanılmaktadır. Nitekim kurumlarda, doğru ve sistemli bir iletişim biçiminin olmaması ise bu konularda kayıplarla sonuçlanmaktadır. Bu kayıpların başında güven gelmektedir. Güven insan yaşamının her alanında etkili bir unsur olmakta, yokluğunda ise ilişkilerde kırılmalar yaşanabilmektedir. Bu kırılmalar kurumlarda sessizlik olarak ortaya çıkmakta bu sessizlik ortamı bir iklim haline dönüştüğünde kurumlarda çalışan motivasyon kaybı, işten ayrılma, düşüncelerini açıklamamak gibi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada; kurum içi iletişim, güven ve sessizlik ilişkisinden ilerleyerek Türkiye’de kurum içi iletişim faaliyetlerinin, sessizlik ve güven arasındaki ilişkide nasıl bir etkiye/ role sahip olduğu araştırılmıştır. Bu etkinin ortaya çıkarılması için 651 kişilik çalışan grubuyla nicel araştırma yöntemlerinden survey tekniği kullanılarak saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla çalışanların; sessizlik boyutları, sessizlik nedenleri, güven boyutları ve kurumlarındaki kurum içi iletişim faaliyetleri tespit edilmiştir. Çalışanların, genellikle kurumlarını korumaya yönelik sessiz kaldıkları, çoğunlukla yönetsel ve kurumsal nedenlerin sessizliğe yol açtığı ve çalışma arkadaşlarına olan güvenin yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda; kurum içi iletişimin, kurumlarda güven ortamını inşa edip, sessizliği azalttığı ve bu konuda güvenin tam aracı değişken olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurumlarda kurum içi iletişim faaliyetlerinin sistematik biçimde yürütülmesi, güvenin inşasına katkı sağlamakta ve bu güven sessizliğin kırılmasını sağlamaktadır.

In the contemporary and modern world, the importance of public relations is increasing in order for relationships to be sustainable, for organizations to survive in the long term, and for them to be able to strategically plan all their relationships. In this context, internal communication is used primarily for purposes such as ensuring employees' corporate loyalty and motivation, increasing productivity, and building trust. As a matter of fact, the lack of a correct and systematic form of communication in organizations results in losses in these matters. Trust comes first among these losses. Trust is an effective element in every aspect of human life, but in its absence, ruptures may occur in relationships. These breaks appear as silence in organizations, and when this environment of silence turns into a climate, employee motivation in organizations can lead to negative consequences such as not disclosing their thoughts of leaving their job. In this study, proceeding from the relationship between internal communication, trust, and silence, it was investigated what effect/ role internal communication activities in Turkey have on the relationship between silence and trust. To reveal this effect, a field study was carried out with a group of 651 employees using the survey technique, one of the quantitative research methods. With this study, employees' silence dimensions, reasons for silence, trust dimensions and internal communication activities in their organizations were determined. It has been concluded that employees generally remain silent to protect their organizations, mostly managerial and organizational reasons lead to silence, and the trust in their colleagues is high. As a result of the study, it was concluded that internal communication builds an environment of trust in organizations and reduces silence, and that trust is the exact mediating variable in this regard. Carrying out internal communication activities systematically in organizations contributes to the building of trust, and this trust enables the silence to be broken.
Si̇lence and organizational trust in the context of internal communi̇cation : A research of employess
Keywords: Corporations; Güven Public Relations; Halkla İiişkiler; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Internal Communication; Kurum İçi İletişim; Public relations; Sessizlik; Silence; Şirketler; Trust