Ülser indüksiyonundan önce yapılan düzenli yüzme egzersizi sıçanlarda oksidatif mide hasarını azalttı: Egzersizin anksiyolitik etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Düzenli egzersizin ülserogenez üzerine olan etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Wistar albino sıçanlar, sedanter ve egzersiz grupları olarak ikiye ayrıldı. Altı haftalık egzersizin sonunda, anestezi altında mide serozasına asetik-asit uygulanarak ülser oluşturulurken, kontrol gruplarına taklit-cerrahi yapıldı. Ülser uygulanmasının 3. ve 10. günlerinde, anksiyete düzeyleri belirlendi ve sıçanlar dekapite edildi. Serum kortizol seviyeleri ölçüldü; mide dokusu örnekleri malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), miyeloperoksidaz (MPO), nitrik oksit (NO), luminol-lusigenin probları ile kemiluminesans (KL) ölçümleri ve histopatolojik analiz için alındı. Bulgular: Kontrol gruplarına kıyasla sedanter 3 ve 10 günlük ülser gruplarında MPO ve MDA seviyeleri artarken, GSH seviyeleri azaldı. Bu değişiklikler 10 günlük ülser gruplarında kontrol düzeylerine döndü. Egzersiz yapan 3 günlük ülser grubunda tüm parametreler tersine döndü. Ülser ile artmış bulunan lusigenin KL düzeyi egzersiz ile baskılanırken NO düzeyi egzersizle anlamlı olarak artmış bulundu. Histolojik incelemede egzersiz gruplarında lezyon skorları düşük bulundu. Ülser yapılan sedanter ve egzersiz gruplarında kortizol seviyeleri arasında farklılık görülmedi. Ülsere bağlı artan anksiyete, 3 günlük egzersiz yapan ülser gruplarında azalırken 10 günlük ülser grubunda değişmedi. Sonuç: Düzenli yüzme egzersizi, dokuya nötrofil infiltrasyonunu engellemek, NO yapımını uyarmak ve anksiyeteyi azaltmak yoluyla midede oksidatif hasarı hafifletmektedir. Düzenli egzersiz, mide ülserinin gelişmesini yavaşlatan ve iyileşmesini kolaylaştıran bir yaklaşım olarak dikkate alınmalıdır.

Objectives: To investigate the impact of exercise on ulcerogenesis. Materials and Methods: Gastric ulcer was induced in Wistar albino rats that were either kept sedentary or had swimming exercise for 6 weeks. Under anesthesia, ulcer was induced by applying acetic acid on the stomach serosa, while control rats had sham-operation. On 3rd or 10th days of ulcer induction, anxiety levels were measured and rats were decapitated for measuring serum cortisol level, while gastric tissue samples were obtained for histopathologic analysis and for determination of malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) levels, myeloperoxidase (MPO) activity, luminol- and lucigenin-enhanced chemiluminescence (CL) and nitric oxide (NO) levels.Results: In sedentary 3-day-ulcer group, gastric MPO activities were elevated with concomitant reductions in GSH content, while these changes were reversed in 10-day ulcer group. In exercised 3-day-ulcer group, all parameters were significantly reversed. Increased lucigenin-CL was suppressed, while NO levels were elevated by exercise. Histological analysis revealed lower lesion scores in exercised groups. Serum cortisol levels were not different among ulcer groups, but anxiety was suppressed by swimming exercise in 3-day-ulcer group. Conclusion: Regular swimming exercise ameliorated acetic acid-induced oxidative damage of stomach via inhibition of neutrophil infiltration and through anti-stress effect of exercise. Regular exercise may be considered in facilitating the healing of gastric ulcers.
Regular swimming before the induction of ulcer ameliorates oxidative gastric damage in rats: The anxiolytic effect of exercise
Keywords: Anestezi; Biyofizik; Genel ve Dahili Tıp; Fizyoloji