Karacabey merinosu koyunlarda doğum kondüsyon puanının kuzuların gelişimi üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Bu çalışmada, Karacabey Merinosu koyunlarda doğum kondüsyon puanının kuzularının doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve sütten kesim dönemine kadar olan dönemdeki günlük canlı ağırlık artışı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, yaşlan 2-7 arasında değişen 317 baş koyun ve bunlara ait 425 baş kuzu kullanılmıştır. Doğumdan hemen önce koyunların kondüsyon puanları alınmış, koyunlar <2, 3, >4 ve üzeri kondüsyon puanına sahip olanlar olmak üzere 3 gruba ayrılmışlardır. Bu üç farklı gruptaki koyunların yavrularının doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve sütten kesime kadar olan günlük canlı ağırlık artışı tespit edilmiştir. Doğum sezonunda belirlenen kondüsyon puanı grupları arasında kuzu doğum ağırlıkları bakımından gözlenen farklılıkların önem taşıdığı (p<0.05) saptanmıştır. Sütten kesim ağırlığı ve sütten kesime kadar olan dönemdeki günlük canlı ağırlık artışı <2 ile 3 kondüsyon puanına sahip hayvanlarda benzerlik gösterirken, her iki grupta sözü geçen özellikler için >4 kondüsyon puanına sahip gruptan önemli farklılık göstermiştir (p<0.05). Elde edilen sonuçlar, kondüsyon puanının yanı sıra, yaş ve doğum tipinin de doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve sütten kesime kadar olan günlük canlı ağırlık artışı üzerine etkili (p<0.05) olduğunu ortaya koymaktadır.

In this study the effect of the Body Condition Score (BCS) at lambing on birth weight, weaning weight and average daily gain until weaning was investigated. At the study, 317 ewes and their 425 lambs were used. BCS of ewes was taken just before lambing and made three BCS groups as <2, 3 and 4 > respectively. The differences of the groups of lambs birth weight according to BCS at lambing were significant (p<0.05). Weaning weight and average daily gain from birth to weaning was similar for <2 and 3 BCS groups. Although were differenced from BCS >4 group (p<0.05). As a result, in addition to BCS age and birth type were significantly effected the birth weight, weaning weight and average daily gain from birth to weaning (p<0.05).
The effect of body condition score in Karacabey merino at lambing on the lamb growth
Keywords: Veterinerlik