Riskli hasta gruplarında ve trabekülektomi sonrası blebi kapanma eğilimi gösteren olgularda 5-Florourasil uygulaması sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2001)
AMAÇ: Trabekülektomi sonrası fistül yerinin kapanma riski yüksek olan ve blebi kapanma eğilimi gösteren olgularda bleb fonksiyonunun klinik göstergeleri ışığında uygulanan subkonjonktival 5-florourasilin etkinliğini incelemek. GEREÇ ve YÖNTEM: Trabekülektomi sonrası iki grup olguya 5-florourasil (5-FU) uygulandı. Birinci grupta postoperatif dönemde fistül yerinin kapanma riskinin yüksek olduğu 19 göz mevcuttu. Risk faktörleri olarak afaki, ön kamara intraoküler lensi, başarısız filtran cerrahi, genç yaş, travmatik glokom, Sturge-Weber sendromu ve iridokorneal endotelyal sendrom saptandı. İkinci grupta trabekülektomi sonrası blebi kapanma eğilimi gösteren 21 göz mevcuttu. Blebin kapanma eğiliminin klinik bulguları blebde düzleşme, vaskülarizasyon, konjonktival mikrokistlerin kaybı, subkonjonktival fibrosis ve göz içi basıncı (GİB) artışıydı. 5-FU enjeksiyonları insülin enjektörü ile bleb yerinden 180 derece uzağa, günde bir doz 5 mg subkonjonktival olarak uygulandı. Enjeksiyonların tümü ilk 14 günde tamamlandı. Göz içi basıncının ilaçsız olarak 20 mmHg ve altında olması tam başarı, topikal antiglokomatöz ilaçla 20 mmHg ve altında olması göreceli başarı olarak kabul edildi. Antiglokomatöz tedaviye rağmen göz içi basıncının 20 mmHg üzerinde olması ise başarısızlık olarak değerlendirildi. BULGULAR: Birinci grup ortalama 14 ay takip edildi. Birinci grupta ortalama 5-FU dozu 33 ± 18 mg idi. Olguların % 63.1'inde (12/19) tam başarı, % 21'inde (4/19) göreceli başarı elde edilirken % 15.9'unda (3/19) başarısız olundu. İkinci grup ortalama 22 ay takip edildi. Ortalama 5-FU dozu 22.6 ± 10.5 mg idi. Olguların % 90.5'inde (19/21) tam başarı, % 9.5'inde (2/21) göreceli başarı elde edildi. SONUÇ: Trabekülektomi sonrası riskli ve blebi kapanma eğilimi gösteren olgularda, klinik olarak bleb fonksiyonu değerlendirilerek, düşük doz 5-FU uygulamasıyla minimal komplikasyon-yüksek başarı oranları elde edilebilir.

PURPOSE: To evaluate the effectiveness of subconjunctival 5-fluorouracil (5-FU) injections guided by clinical signs of bleb function after trabeculectomy in cases with high risk of bleb failure and in cases who showed early signs of bleb failure. MATERIAL AND METHODS: 5-fluorouracil (5-FU) was applied in two groups of patients after trabeculectomy. In the first group there were 19 eyes who had high risk of bleb failure after trabeculectomy such as aphakia, anterior chamber pseudophakia, young age, traumatic glaucoma, previous failed filtering surgery, Sturge-Weber syndrome, iridocorneal endothelial syndrome. In the second group there were 21 eyes who showed early signs of bleb failure after trabeculectomy like flattening, vascularization, loss of conjunctival microcysts, subconjunctival fibrosis and increased intraocular pressure (IOP). We performed subconjonctival 5 mg 5-FU injections 180 degrees away from the bleb once a day. Injections were completed within 2 weeks. Complete success of surgery was defined as IOP of 20 mmHg or less without antiglaucomatous medication. Relative success was defined as IOP of 20 mmHg or less with topical medication. Higher IOP levels were defined as failure. RESULTS: First group was followed for 14 months. Mean 5-FU doses were 33±18 mg. We obtained complete success in 63.1% (12/19), relative success in 21% (4/19) of cases. 15.9% (3/19) of cases were failures. Second group was followed for 22 months. Mean 5-FU doses were 22.6±10.5 mg. We obtained complete success in 91% (19/21), relative success in 9% (2/21). CONCLUSION: With clinical evaluation of bleb function, high success and low complication rates can be obtained with postoperative low doses of 5-FU in high risk- eyes and in eyes who shows early signs of bleb failure.
Results of 5-Fluorouracil application in patients with high risk of bleb failure and tendency to bleb failure after trabeculectomy
Keywords: Göz Hastalıkları