Design issues and performance analysis in corporate networks - Güneş, Murat Akif (My University, 2000)
Yakın bir geçmişe kadar bilgisayar ağları, şirket yöneticileri tarafından kar-zarar tablolarında,sadece gerekli bir yatırım olarak görünen gider kalemi olarak algılanıyordu. Son yirmi yıldır, bilgi teknolijilerinin uygulanmasında çok önemli değişiklikler gerçekleşti. Bilgiyar teknolojisindeki gelişmeler, modern yazılım dillerinin yaygınlaşması ve Internet tabanlı dağıtık sistemlerin kullanılması ile birlikte karmaşık iş kurumsal uygulamaların bilgisayar ağları üzerinde yarattığı trafik ve servis kalitesi gereksinimleri hızla arttı. LAN teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, kullanıcı sayılarında ve ağ trafiğinde çok önemli değişiklikler meydana geldi. E-posta, ofis uygulamaları ve klasik bilgi işlem araçlarının yanında grafik uygulamaları, CAD/ CAM, döküman tarama,etkileşimli video, veritabanı gibi uygulamalar daha genis ağ kapasitesi ve hızlı etkileşim gerektiren uygulmalar bilgisayar ağları üzerinde ciddi darboğazlar yaratarak daha fazla kaynak ihtiyacı doğurdular. Bütün bu gelişmeler ışığında, bilgisayar ağları kurumların günümüz global ekonomisindeki başarısında önemli bir rol kazandı ve artık ağların şirket bilançolarında bir özvarlık olarak düşünülmesini sağlayan değişimi gerçekleştirdi. Bu değişimin başarıya ulaşması için, bilgisayar ağlarının tasarımı, kuruluşu ve yönetimi çok kritik bir önem kazandı. Bu çalışmada ağ tasarımında anahtarlama ve yönlendirme teknolojilerinin yeri, kullanım alanları ve farkları incelenmiştir. Yine ağ analizi ve performans optimizasyon yönetemleri, faydaları, eksiklikleri ve nasıl etkin kullanılabileceği gösterilmiştir.
Keywords: Arabirim donanımı ve iletişim; Bilgisayar ağları; bilgisayar bilimi; Genel Konular; İletişim ağı mimarisi; Veri işleme