Türk illüstrasyon sanatının tarihsel süreç içerisinde teknik ve anlatım olarak incelenmesi - Başbuğu, Özge (My University, 2007)
En ilkel çağlardan beri çeşitli yönelim ve ihtiyaçlardan doğan illüstrasyon sanatı günümüzde her alanda kullanılan bir sanat dalı haline gelmiştir. Günümüzde sürekli iletilmek istenen çeşitli mesajları en yalın ve hızlı şekilde anlatan sanat dalı yine illüstrasyondur. Belirli bir düşünce ya da mesajı aktarmada metne destek olsun diye tasarlanan illüstrasyonlar eğlendirici nitelikte olmakla birlikte pek çoğumuz üzerinde güçlü bir etkiye sahiptirler. Kısacası İllüstrasyon günümüzde çok eski çağlardan gelerek popüler bir sanat olmayı başarmıştır. Ülkemizde ise İllüstrasyon Sanatı Özellikle Cumhuriyet sonrası gelişmiştir. İllüstrasyon sanatının ilk örnekleri olarak kabul edebileceğimiz minyatür sanatına olan ilgi bu devirde azalmıştır ve Günümüz Modern illüstrasyonunun ilk örnekleri ortaya çıkmıştır. Özellikle son yıllarda Türk illüstrasyon Sanatı açılan yeni sanat okulları ve nitelikli eğitimcilerle desteklenmiştir. Uluslararası alanda ödüller alan, özgün illüstratörlerimizde bu sanata olan ilgiyi arttırmaktadır. Türk İllüstrasyon Sanatı’nın başlangıcı, gelişim evreleri ve bu sanata yön veren önemli sanatçılar bu tezin kapsamı içindedir. Illustration has became an art which was born after some kind of inclines and necessities in very ancient periods. In this century Illustration still the most simple but at the same time fastest way to tell various messages to other people. Illustrations has a very powerful impression on us at the same time they could be entertaining. Briefly, Illustrations has been successful to became the most populer art in these days even they came from very old periods. The art of Illustration has improved after The Turkish Republic has established in our country. In this period people decreased the intrests of the miniature examples of this art (which we can accept them as ancestor art of illustration) so early examples of modern Illustration has came out. Especially in last few years art of Turkish illustration has been supported by new art school’s and qualified educationalists. Our genuine illustrators who always get rewards in international contests keep improving the affinity on this art. This research contains the beginning of Turkish art of Illustration, progress of this art and the famous artists who directed Turkish Illustration.
Keywords: Grafik Sanatlar; İllüstrasyon Sanatı