Çok aşamalı lojistik modellerin finans sektörüne bir uygulaması - Tezergil, Seher (My University, 2009)
Bu çalışmada amaç, hiyerarşik veri yapısı sözkonusu olduğunda yaygın olarak kullanılan Çok Aşamalı Lojistik Regresyon Analizinden yararlanarak, finans sektörünün önemli unsurlarından sigorta sektöründe, ülkemiz için yeni bir sigorta çeşidi olan Bireysel Emeklilik Sigortası satın almasında satın alma kararlarını etkileyen değişkenleri, müşteri temsilcilerinin oluşturduğu hiyerarşik yapıyı ve temsilcilerin etkilerini de göz önüne alarak ortaya koymaktadır. Bu çalışma Giriş ve Sonuç dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde; çok aşamalı veri yapısı, çok aşamalı analizler ve avantajları, çok aşamalı regresyon modelleri, çok aşamalı regresyon modellerinde tahmin metodları ve hipotez testleri açıklanmıştır. İkinci bölümde; lojistik regresyon ile çok aşamalı lojistik regresyon, çok aşamalı lojistik regresyonda modelin kuruluşu ve tahmin metodları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise sigorta sektöründe Bireysel Emeklilik Sigortasına dair önemli bir portföyü olan bir sigorta şirketi müşterileri ile yapılan anket çalışmaları ışığında bireysel emeklilik sigortası satın almada etkili değişkenlerin neler olduğu ve bu satışta müşteri temsilcilerinin etkisinin olup olmadığı sorularına Çok Aşamalı Lojistik Regresyon Analizi ile cevap aranmıştır Uygulama sonucunda elde edilen edilen bilgiler doğrultusunda uygulama konusu ile ilgili önerilere ise sonuç bölümünde yer verimiştir.

The aim of this study is to create the variables that affecting purchase decision during the buying process of individual pension which is the new type of insuarence for our country. This study is performed by considering not only the hierarchical structure of the customer representatives but also the impact of the representatives as well. To conclude the analyzing process, we use the multilevel logistic regeression which is widely used when hierarchical data structure concerned. This study consists of three main chapters except introduction and conclusion parts. In the first part; multilevel data structure, multilevel analysis and their benefits, multilevel regression models and hypothesis tests are explanied. In the second chapter; logistic regression, multilevel logistic regression, the establishment of multilevel model and its estimation models were examined. In the third part of this study, we investigate which variables are effective and we seek the answer of the question whether the customer representatives are effective or not during the buying process of the individual pension insuarence by using the multilevel logistic regression analysis. All results are obtained in the light of survey performed by the clients of the insuarence company. This insuarence company has an important portfolio in the individual pension insuarence. In the conclusion part; suggestions are given according to the results obtained from applications.
Keywords: Ekonometri; Finans_Sigorta; Matematik