Uluslararasılaştırma sürecinde kobiler: afrika pazarına ilişkin değerlendirme - Özaytekin, N. Sezgin (My University, 2015)
Küreselleşme insanlık ve dünya üzerinde bugüne dek derin izler bırakmıştır. Bu izlerin en dikkat çekici olanı kuşkusuz malların ve hizmetlerin dolaşımına dairdir. Mevcut süreçte bir üretici dünyanın başka bir noktasında etki alanını büyütme şansına sahiptir. Bu durum küreselleşmenin finansal alan üzerindeki doğrudan etkisinden kaynaklanmaktadır. Aynı şey KOBİ’ler gibi küçük yatırımcı kesim için de geçerlidir. Dünya genelinde birçok küçük ölçekli girişimci kendilerini bir üst düzeye taşımak adına yeni pazarlar aramaktadırlar. Ancak bu arayış, yalnız bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece zor bir süreçtir. Bu nedenle de dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin büyük bir çoğunluğu topraklarındaki KOBİ’leri dışa açılmaları adına desteklemektedirler. Bu konuda Afrika, modern anlamda, yeni bir pazar olarak görülmektedir. Dünyanın farklı yerlerinden binlerce yatırımcı Afrika üzerinde şanslarını aramaktadırlar. Türkiye de bu ülkelerden biridir ve Türk yatırımcılar da Afrika’da şanslarını aramaktadırlar. Geçmişte Afrika’ya yabancı olan Türk yatırımcıları artık Afrika’yı daha fazla önemsemektedirler. Bu çalışma, genel olarak Afrika üzerinde yatırım ve KOBİ’lerin durumu incelemekte ve Türkiye ile Türk firmalarının bu konudaki durumunu ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu sebeple de çalışmada mülakatlara dayalı bir araştırma yapılmış ve bölgeye dair bilgisi olan bireylerin görüşlerine başvurulmuştur. rma, girişimci, KOBİ, pazar, yatırımcı.

Globalization has always deeply impacted the human life in general and the world. The most noticeable effect has been on the movement of goods and services. A manufacturer now has the opportunity to expand its appeal in another part of the world. This is a consequence of the direct effects of globalization on financial markets. This state of global finance has the same ramifications for smaller investors, such as Small and Medium sized Enterprises (SME). Many SME’s all over the world are looking to find new markets to move their companies forward. However, this is an extremely difficult quest to achieve without assistance. This is why most countries, both developed and developing, provide support to their SME’s for their efforts to find new foreign markets. In the context of modern trade, Africa looks like a new market. Thousands of investors from all over the world are trying to find new prospects in Africa. Turkey is one of the countries with investors who are exploring new markets in Africa. Turkish entrepreneurs, who had not been much interested in Africa in the past, are now seeking opportunities there with due emphasis. This study examines the state of SME’s, in general, and investments in Africa, and also evaluates and tries to determine the status of Turkish firms and Turkey in that context. Therefore, this study is mostly based on and relies upon the interviews with individuals who are knowledgeable on the region. Company, entrepreneur, investor, market, SME.
Keywords: Küçük işletmeler; Küreselleşme; Rekabet, Uluslararası; Yönetim