Bir fitness trendi olarak CrossFit'in Türkiye'deki yapısı ve kültürü - SOYKAN, AYTEKİN (My University, 2022)
Dünyada daha önceki yıllarda ortaya çıkmış ve yayılmış olan CrossFit sporunun Türkiye’deki gelişimi ve Cros- sFit’e ait kültürünün nasıl olduğunu anlamak ve mevcut durumuyla ilgili bilgi edinmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılan çalışmada, veri toplama tek- niği olarak bireysel görüşme formu hazırlanmış ve görüşme tekniği ile yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcı- larını İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın ve Manisa illerinde yaşayan CrossFit sporuyla en az 2 yıl süreyle ilgilenmiş, çeşitli ulusal ve uluslararası müsabakalara katılmış, 6 erkek 4 kadın olmak üzere toplamda 10 gönüllü oluştur- maktadır. Verilerin analizinde 6 ana tema ve 14 alt kategoriye ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucu olarak CrossFit’in sağladığı faydalardan dolayı tercih edildiği, CrossFit yapanların fiziksel yönden fit görünümlü oldukları, Cros- sFit’e aidiyetlerini gösterir çeşitli ekipmanlar kullandıkları, takım ruhu ve dayanışmaya önem verdikleri tespit edilmiştir.

The purpose of this study is to understand the development of the CrossFit sport in Turkey and the culture of CrossFit, which has emerged and spread around the world in previous years, and to learn about its current situation. In the study, in which case study design, one of the qualitative research methods, was used, an individual interview form was prepared as a data collection technique and was carried out with the interview technique. The participants of the study consist of 10 volunteers, 6 men and 4 woman, who have participated in various national and international competitions, who have been involved in CrossFit sport for at least 2 years in Istanbul, Ankara, Muğla, Aydın and Manisa. In the analysis of the data, 6 main themes and 14 sub-categories were reached. As a result of the study, it has been determined that CrossFit is preferred due to the benefits it provides, CrossFit performers look physically fit, they use various equipment that show their belonging to CrossFit, team spirit and solidarity are emphasized.
The structure and culture of crossfit in Turkey as a Fitness trend
Keywords: Sağlık Bilimleri; Temel Bilimler; Health Sciences; Natural Sciences; Klinik Tıp (MED); Temel Bilimler (SCI); Doğa Bilimleri Genel; ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER; Clinical Medicine (MED); Natural Sciences (SCI); NATURAL SCIENCES, GENERAL; MULTIDISCIPLINARY SCIENCES; Multidisciplinary; fitness; kültür; spor merkezi; CrossFit; culture; sport center