Nijerya'da yerel yönetimlerde yönetişim sorunları ve sivil toplum kuruluşları - Qassim, Ayuba Salifou (My University, 2021)
Nijerya'daki sivil toplum kuruluşları, özellikle 1999'da sivil yönetime dönüşten bu yana demokratikleşme sürecinde vazgeçilmez aktörler olmuştur. Nijerya, 1960 yılında Britanya'dan bağımsızlığı kazandıktan sonra, hükümet sistemi bir sürü değişiklik görmüştü. Bütün bu zamanlarda adaletli, hukuk üstünlüğü ve müreffeh bir toplum için sivil toplum örgütler çok önemli bir rol oynanmıştı.Sivil toplum kuruşları, Nijerya'nın bağımsız mücadelesinde ön sarfı tutmuştu ve ondan sonraki askeri yönetimdeki insan hakları ihlallerinde ciddi bir cesaret gösterdi. Nijerya barolar birliği, Nijerya ulusal öğrenciler birliği (National association of Nigeria students) ve Nijerya işçi birliği gibi örgütler farklı alanlarda inanılmaz iz bırakmıştı. Nijerya, federel cumhuriyet bir devlettir. Federal Cumhuriyet yönetim sisteminde 3 kademe vardır, merkez yönetimi, eyaletlerde yönetimi ve yerel yönetim. Merkez yönetim, polis, doğal kaynakları ve savunma gibi kurumları kontrol etmektedir. Eyaletlerdeki yönetimi ise halktan seçilen bir vali tarafından yönetilir ve sosyal sorumluluk ve belediyecilik işler yürütmektedir. Kademenin en sonununda ise yerel yönetim bulunmaktadır, bazen eyaletin valı ve yerel yönetimler ile görevler çakışılmaktadır. Ancak devletin farklı kolunun kendi sorumluluğu anayasada açıkça belirtilmiştir.Nijerya'nın 774 olan yerel yönetimler yıllardır yönetişimi kalitesi ve sorumluluğu gözden kaçırılmıştı. Kötü eğitim sistemi, işlevsiz sağlık sistemi hızlı. nüfüs artışı ve büyük altyapı eksiliği bilinen Nijerya, bunun aşabilmek için, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir, hukukun üstünlüğü bir yerel yönetim sistemi gerekmektedir. Ancak Nijerya'nın, yıllardır var olan mevcut zayıf yönetim, yolsuzluk, emniyetsizlik gibi yapısal sorunlar kabul edilebilir bir yönetişim seviyesine ulaşmayı zorlaştı. Bu çalışmanın amacı Nijerya'nın yerel yönetim sistemi ele alarak, yönetişim sorunları ve sivil toplum kuruşların yöntişim üzerindeki etkisi ve buna bağlı sonucu incelemektir.

Civil Society groups have since 1999 played an important role in the governance and democratization process in Nigeria. Nigeria, after independence, has gone through several changes in its system of government. During all these period civil society organizations played a huge role for an equitable, rule of law and prosperous society. Civil society organizations were at the forefront of the independence battles and showed strong resilience in the subsequent battles with the military regimes which had various human rights abuses. Nigeria Bar Association, National Association of Nigeria Students, and Nigeria Labor Congress are CSO's with huge footprints in the struggle.Nigeria practices a federal system of government, divided into 3 tiers of government, the federal government, the state governments, and the local governments. The federal government controls the federal police, natural resources, and defense. The state governments however is governed by an elected governor whose responsibilities are social services and basic municipality jobs, these responsibilities of the different branch of the state is clearly stated in the constitution. Despite this, there is usually an overlap in their responsibilities mostly between the state and local government.Nigeria with its 774 local government areas has over the years overlooked the quality of governance and general responsibilities of the local government areas. Nigeria known for its bad education system, dysfunctional health sector, high population, and a huge infrastructural gap, needs a participatory, transparent, accountable local government for it to surmount these challenges. However, Nigeria's structural deficiencies like weak governance, corruption, bribery and insecurity has made it much more difficult to reach the acceptable governance level. This study's aim is to examine the effect of çivil society organizations on governance in the local government areas and the attendant result.
Keywords: CİVİL SOCİETY; GOVERNANCE; Local government; Nigeria; Nijerya; NİJERYADA FEDERAL CUMHURİYETİ; Non-governmental organizations; Political science; SİVİL TOPLUM FEDERAL REPUBLİC OF NİGERİA; Sivil toplum örgütleri; Siyasal bilim; Yerel yönetim; YEREL YÖNETİM; YÖNETİŞİM