Ceza muhakemesi hukukunda taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma (CMK m. 128) - Baştürk, Ömer Özmen (My University, 2025)
Ceza muhakemesi; suç haberinin alınması ile başlayan, muhakeme işlemleri ile devam eden ve hükmün kesinleşmesi ile sona eren bir süreçtir. Koruma tedbirleri ise ceza muhakemesinde karar verme yetkisini haiz makamların delil toplamak, muhakemenin icra edilmesini sağlamak ve verilen hükmün infazını mümkün kılmak amacı için başvurulan çarelerdendir. Konumuzun esasını oluşturan taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma koruma tedbiri Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesinde düzenlenmiştir. Genişletilmiş elkoyma ve suç gelirlerine elkoyma gibi farklı kavramlarla da ifade edilen bu tedbir, özel bir elkoyma çeşididir. İnceleme konusu yapılan koruma tedbiri, bilhassa suç gelirlerine elkonulması ve bu bağlamda örgütlü suçlarla mücadele edilmesi bakımından büyük bir önemi haizdir. İki bölümden oluşan çalışmamızda yöntem olarak; öncelikle koruma tedbirleri, elkoyma koruma tedbiri ve mülkiyet hakkı ile elkoyma koruma tedbiri arasındaki ilişki hakkında bilgiler verilmiştir. Tezimizin devamını oluşturan ikinci bölümde ise; çalışmanın esasını teşkil eden taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma koruma tedbiri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bölümde inceleme konusu yapılan tedbir, özellikle; kavram, uygulanma şartları, sona erme ve iade usulü bakımından incelenmiştir.

Criminal procedure; it is a process that begins with the receipt of news of the crime, continues with the trial proceedings and ends with the verdict. Protective measures are among the remedies used by the authorities with decision-making authority in criminal proceedings to collect evidence, ensure the execution of the trial, and enable the execution of the verdict. The protection measure of seizure of immovable properties, rights and receivables, which constitutes the basis of our subject, is regulated in Article 128 of the Code of Criminal Procedure. This measure, which is also expressed with different concepts such as expanded seizure and seizure of proceeds of crime, is a special type of seizure. The protection measure under review is of great importance, especially in terms of seizing the proceeds of crime and combating organized crime in this context. As a method in our study consisting of two parts; First of all, information is given about protection measures, seizure protection measures and the relationship between property rights and seizure protection measures. In the second chapter, which constitutes the continuation of our thesis; the protection measure against confiscation of real estate, rights and receivables, which constitutes the basis of the study, is discussed in detail. The measure examined in this section is particularly; it was examined in terms of the concept, implementation conditions, termination and refund procedure.
Seizure of immovable property, rights and receivables (CMK m. 128)
Keywords: Ceza muhakemesi hukuku; Ceza yargılaması; Criminal procedure; Criminal procedure law; elkoyma; Kamu hukuku; koruma tedbiri; proceeds of crime; protective measure; Public law; seizure; seizure of immovable rights and receivables; suç geliri; taşınmazlara hak ve alacaklara elkoyma; Turkey; Türkiye