Türkiye ve Fransa iş sağlığı ve güvenliği sistemleri karşılaştırması - Kapancı, Marie Youla (My University, 2025)
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), günümüz dünyasında, özellikle mevzuat ve iş standartlarının gelişimi bağlamında önemli konular arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Türkiye ve Fransa’nın iş sağlığı ve güvenliği sistemlerinin karşılaştırmasını analiz etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, İSG konularını incelemek ve benzerlikleri ile farklılıklarını ortaya koymaktadır. Araştırmada, hükümet politikalarına, mevzuatlara, sahadaki uygulamalara ve işçilerin sağlık ve güvenliği alanındaki elde edilen sonuçlara odaklanılmıştır. Türkiye ve Fransa, uygulama mekanizmaları, yapısı ve organizasyonu bakımından farklı bağlamlara sahip olup, bu durum İSG yaklaşımlarına da yansımaktadır. Hızla gelişen bir ekonomiye sahip olan Türkiye, yüksek vasıflı iş gücüne sahip Fransa ile tezat oluşturmaktadır. Bu çalışma, bu farklılıkların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki düzenlemeleri, uygulamaları ve sonuçları nasıl etkilediğini incelemektedir. Sonuç olarak, Türkiye ve Fransa arasında iş İSG göstergelerinin ayrıntılı bir karşılaştırması sunulmuştur. Araştırma metodolojisi, resmî belgelerin analizini içermektedir. Başlıca ilgi alanları arasında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasa ve düzenlemeler, uygulama mekanizmaları, mevcut istatistikler ve eğilimler, denetim ve uyum sistemleri ile yapı ve organizasyon bulunmaktadır. Bu tezin beklenen sonuçları, bu iki ülkede İSG etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak ve bu alandaki politika ve uygulamaların iyileştirilmesi için öneriler sunulmasıdır. Bu araştırma hem politika yapıcılar hem de çalışma dünyasının aktörleri için önemlidir; zira en iyi uygulamaların belirlenmesine ve her iki ülkede de işçilerin korunmasının güçlendirilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Occupational health and safety (OHS) is one of the major global concerns today, especially in the context of evolving regulations and labor standards. This study analyzes the comparison between the occupational health and safety systems of Turkey and France. The main objective of this research is to examine workplace safety issues and to highlight their similarities and differences. The focus is on government policies, regulations, on the-ground practices, and the outcomes achieved in the field of workers’ health and safety. Turkey and France have different implementation mechanisms, structures, and organizations, which are reflected in their approaches to occupational health and safety. Turkey, with its rapidly developing economy, contrasts with France, which has a highly skilled workforce. This study explores how these differences influence regulations, practices, and outcomes related to occupational health and safety. In conclusion, a detailed comparison of health and safety indicators between Turkey and France has been presented. The research methodology includes the analysis of official documents. The key areas of interest include laws and regulations related to occupational health and safety, enforcement mechanisms, current statistics and trends, inspection and compliance systems, as well as organizational structures. The expected outcomes of this is should contribute to a better understanding of the factors influencing occupational health and safety in these two countries, and provide recommendations to improve policies and practices in this field. This research is significant for both policymakers and labor stakeholders, as it could help identify best practices and strengthen worker protection in both countries.
Comparision of Turkey and France occupational health and safety systems
Keywords: ccupational health and safety system in France; France; Fransa; Fransa iş sağlığı ve güvenliği sistemi; İş güvenliği; İş sağlığı; Job security; Occupational Health; Occupational health and safety system in Türkiye; Occupational Safety; Turkey; Türkiye; Türkiye ulusal İSG sistemi