Oral motor problemi olan serebral palsili çocuklarda gövde stabilizasyon egzersizlerinin iletişim ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi - Ejraei, Nasim (My University, 2020)
Amaç: Oral motor problemi olan serebral palsili (SP) çocuklarda boyun ve gövde stabilizasyon egzersizlerinin iletişim ve yaşam kalitesine etkinliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) I-V, İletişim Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (İFSS) I-V ve Viking Konuşma Ölçeği (VKÖ) II-IV olan 40 SP'li çocuk randomize olarak Çalışma Grubu (ÇG) ve Kontrol Grubuna (KG) ayrıldı. Her iki gruba nörogelişimsel tedavi (NGT) yaklaşımları ve oral motor terapi uygulandı. ÇG ayrıca boyun-gövde stabilizasyon eğitimi aldı. Tedaviler haftada 2 gün, 6 hafta devam etti. Olgular tedavi öncesi ve sonrası KMFSS, İFSS, Katz, Ailenin yaşam kalitesi (Short Form 36[SF-36]), Çocuğun yaşam kalitesi (ÇİYKÖ), iletişim durumu Visuel Analog Skala (VAS) ile tedavi öncesi ve 6. haftada yapıldı.Bulgular: Tedavi sonrası her iki grupta da %70 oranında malnütrisyon saptandı. VAS ve Okul Fonksiyonlarında Sorunlar ve ÇİYKÖ Toplam Puanı sonuçlarında her iki tedavi grubunda anlamlı düzelme saptandı (p<0,05). Tedavi sonrası ÇG’da SF-36 Fiziksel fonksiyon alt parametresinde grup içi değişimde düzelme saptandı (p<0,05). SF-36 sonuçlarının Türk toplunumu Norm değerlerine göre daha düşük bulundu. ÇG’da ÇİYKÖ ile SF-36 Sosyal Sağlık ve Genel Sağlık Algısı alt parametreleri arasında ilişki saptandı.Sonuçlar: Tüm KMFSS seviyelerindeki SP’li çocuklar malnütrisyon açısından takip edilmelidir. NGT yaklaşımlarına yoğun baş-boyun ve gövde stabilizasyon egzersizleri, aile ve ÇİYKO puanlarının artışı ve iletişim becerilerinin artması göz önüne alındığında standart rehabilitasyon uygulamalarında eklenmelidir.

Objective: To investigate the effectiveness of neck and trunk stabilization exercises on communication and quality of life in children with cerebral palsy (CP) with oral motor problems.Materials and Methods: 40 children with CP who had Gross Motor Function Classification System (GMFCS) I-V, Communication Function Classification System (CFCS) I-V and Viking Speech Scale (VSS) II-IV were randomly divided into Study Group (SG) and Control Group (CG). Neurodevelopmental treatment approaches (NDT) and oral motor therapy were applied to both groups. SG also received neck-trunk stabilization training. Treatment was continued 2 days/ week for 6 weeks. Cases were performed before and after treatment with GMFCS, CFCS, Katz, QOL of family (Short Form 36 [SF-36]), Quality of life of child PedsQL, communication status with Visual Analogue Scale (VAS) before and at 6th week.Results: After treatment, 70% malnutrition was detected in both groups. There was significant improvement in VAS and School Function Problems and PedsQL Total Score in both treatment groups (p<0.05). There was significant improvement in Physical function SF-36 sub-parameter within SG after treatment (p<0.05). SF-36 results were lower than Turkish norms. There was a relationship between PedsQL and SF-36 Social Health and General Health Perception sub-parameters.Conclusions: Children with CP at all GMFCS levels should be monitored for malnutrition. NDT approaches should be included in standard rehabilitation practices considering intensive head-neck and trunk stabilization exercises, increasing family and PedsQL scores and increasing communication skills.
Evaluation of the effect of trunk stabilization exercises on communication and quality of life in children with cerebral palsy with oral motor problem
Keywords: Communication; Fizik tedavi; Gövde Stabilizasyon Egzersizleri; Health; İletişim Cerebral Palsy; Oral Motor; Physical therapy; Quality of Life; Sağlık; Serebral Palsi; Trunk Stabilization Exercises; Yaşam Kalitesi