Türk dış politikasında insani yardım kuruluşları: katkılar, motivasyonlar, kaynaklar ve sorunlar - Yüksel, Galip (My University, 2019)
Dünyada var olan temel sorunların artması ile dış politikada önemli araçlardan biri haline gelen dış yardımlar, devlet dışı aktörlerin uluslararası sisteme dâhil olması ile kapsamını genişletmiştir. Bu kapsam genişliğini ve aktör sayısındaki artışı, farklı dinamikler ile harmanlayan ülkeler, geleneksel donörlerin karşısına yükselen donörler olarak çıkmışlardır. Yükselen donör ülkelerden biri olan Türkiye’nin dış politik dönüşüm yaşamasında belirleyici bir etkiye sahip olan Türk İnsani Sivil Toplum Kuruluşları(İSTK), sağladıkları insani yardımlar ile Türk Dış Politikasının diplomasi sürecinin bir parçası haline gelmişlerdir. Özellikle 2000’li yıllardan sonra etki ve kapasite açısından önemli gelişmeler kaydeden Türk İSTK’larının insani yardım motivasyonları, kaynakları, temel sorunları ve Türk Dış Politikasına katkıları bu tez çalışmasının cevap aradığı ana sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Foreign aids, that become one of the crucial foreign policy tool along with increasing fundamental problems in the World, had extended its own scope with emergence of non state actors in international arena. Because of that, there occured new kind of donors which are called as rising donors, in consequence of harmonization of various dynamics in the field. Turkish Non-Governmental Organizations (TNGOs), which have decisive role in transformation of foreign policy understanding of Turkey, become a significant part of Turkish diplomacy by providing humanitarian aids. In this paper, motivations, resources, main problems and contribution to Turkish Foreign Policy of TNGOs, especially increasing role and capacity after 2000s, had been scrutinized.
Keywords: Devlet Dışı Aktörler; Dış Yardımlar; Foreign Aids; Humanitarian Aids; İnsani yardımlar; İSTK’lar Turkish Foreign Policy; Non-Governmental Actors; TNGOs; Türk Dış Politikası