Hıristiyan fundamentalizmi : David Koresh örneği - Hisar, Feyza Nur (My University, 2023)
“Hıristiyan Fundamentalizmi: David Koresh Örneği” isimli çalışmanın konusu, Amerika Birleşik Devletleri, Teksas’da faaliyet göstermiş olan Branch Davidian hareketinin lideri David Koresh’in hayatının, fikirlerinin ve organize ettiği hareketin din sosyolojisi perspektifinde incelenmesidir. 1930’lu yıllarda Victor Houteff’in Yedinci Gün Adventizmi’nden ayrılmasıyla kurulan hareket, başına yıllar sonra David Koresh’in geçmesiyle birlikte farklı bir yönde ilerlemiştir. Hz. İsa’nın yeryüzüne geri döneceğine inanan hareket, kuruluşu itibariyle fundamentalist ve milenyalist özellikler taşımaktadır. Hareket ve Koresh din, şiddet ve radikal eğilimler arasındaki ilişkileri görmek açısından bir laboratuvar konumundadır. Müziğe olan tutkusu, dini bilgisi ve hitabeti ile dikkat çeken David, yıllar geçtikçe güvenlik kuvvetlerinin radarına girmiş, reşit olmayan kız çocuklarını istismar etmekle ve yasal olmayan silah ticaretiyle de suçlanmıştır. ABD’de Waco, Mount Carmel’de faaliyet gösteren hareket, bölge kuvvetleriyle silahlı çatışmaya girdikten sonra elli bir gün kuşatılmış ve sonrasında ise üyelerinin çoğunu çıkan yangında kaybetmiştir. David Koresh ve on dördü onun olmak üzere yirmi üçü çocuk yetmiş altı üyenin hayatını kaybettiği yangına götüren süreç birçok tartışmaya sebep olmuştur. Tezimiz bu konuda yapılan çalışmaların literatürde az olması adına önem arz etmektedir. Çalışmamızda, Hıristiyan fundamentalizmi açısından önemli bir yere sahip Branch Davidian hareketinin kuruluşu ve ideolojisi, lideri David Koresh’in hayatı, fikirleri ve Waco’daki faaliyetleri incelenmiştir. Hareketin Yedinci Gün Adventizmi’nden kopuşu ele alınmakta ve David Koresh’e kadar geçen süre açıklanmaktadır. Çalışmamızda dolaylı gözlem yöntemi olarak nitel araştırma teknikleri, özellikle de belge tarama ve içerik analizi kullanılmıştır.

The subject of the study titled “Christian Fundamentalism: The Case of David Koresh” is the examination of David Koresh’s, the leader of the Branch Davidian movement, life, ideas and the movement which was active in the United States of America, Texas, from the perspective of sociology of religion. The movement, which was founded in the 1930s after Victor Houteff left the Seventh-Day Adventist church, moved in a different direction with David Koresh as the head. The movement, which believes that Jesus return to earth, has fundamentalist and millennialist features in its foundation. The movement and Koresh are a laboratory for seeing the relationships between religion, violence and radical tendencies. David has been on the radar of regional forces and Alcohol, Tobacco and Firearms over the years, accused of statutory rape and illegal arms trade. The movement was besieged for fifty-one days after engaging in gunfight with area forces, then lost most of its members in a fire. The process that led to the fire, in which seventy six members, including David Koresh and fourteen of them, twenty-three children, lost their lives, caused many discussions. In this respect, our thesis is important in that there are few studies in this field in the literature. In our study, the establishment and ideology of the Branch Davidian movement, which has an important place in terms of Christian fundamentalism, the life and ideas of its leader, David Koresh, and his activities in Waco were examined. There is a detailed examination of David Koresh's life and the Branch Davidian movement he organized. The movement's break with Seventh-day Adventism is discussed and the period leading up to David Koresh is explained. Qualitative research method is used in our study. Based on the indirect observation method, the literature was scanned with the documentation technique, and then the content analysis of the obtained data was made.
Keywords: Branch Davidian; Branch Davidian hareketi; Branch Davidians; Christian fundamentalism; Christianity; David Koresh; Fundamentalism; Fundamentalizm; Hıristiyan fundamentalizmi; Hristiyanlık; Koresh, David, 1959-1993; Köktendincilik