Üçüncü kişinin hava aracı kazası sebebiyle uğradığı zarardan doğan hukuki sorumluluk - Görgeç, Başak (My University, 2021)
Çalışmamızın konusunu, bir haksız fiil sorumluluğu olan üçüncü kişinin hava aracı kazası sebebi ile uğradığı zarardan doğan sorumluluk oluşturmaktadır. Bu konu kapsamında Uluslararası Hukuk, Mukayeseli Hukuk ve Türk Hukuku açısından hava aracı, sivil hava aracı sicili, hava aracı kazasından doğan sorumluluğa ilişkin hukuki düzenlemeler incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmamızda, konuya ilişkin olarak düzenlenen 1938 tarihli Roma Konvansiyonu, 1952 tarihli Roma Konvansiyonu ve 2009 tarihli Genel Tehlike Konvansiyonu ile Haksız Fiil Tazminatı Konvansiyonu detaylı bir şekilde incelenmiştir. Türk Hukuku kapsamında ise çalışma konumuzun esasını oluşturan sorumluluk türü olan tehlike sorumluluğu Türk Borçlar Kanunu düzenlemesi de ele alınmıştır. Çalışma konumuza ilişkin temel düzenleme ise Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda yer almaktadır. TBK karşısında özel kanunun hükmünde olan TSHK’nın işletenin sorumluluğuna ilişkin düzenlemeleri kapsamında, hava aracı kazası sebebi ile üçüncü kişinin uğramış olduğu zarardan doğan sorumluluğun unsurları, bu sorumluluk kapsamında karşılaşılabilecek zarar ve tazminat talepleri üzerinde durulmuştur.

This thesis is a result of a study on liability from third parties damages caused by civilian aircraft accident which is an tort liability. Within this scope, the subjects as aircraft, civilian aircraft registary, regulations about aircraft accident and liability arise form it have been examined within International Law, Comparative Law and Turkih Law. In this study the Rome Convention of 1938, Rome Convention of 1952, General Risk Convention of 2009 and Unlawful Interference Compensation Convention of 2009 have been detailed. In context of Turkish Law, the general risk liability which is enacted in Turkish Obligation Code, and also is the main subject of this study relays on, is been examined. The main regulation that enacted this study’s subject ise Turkish Civil Aviation Code. TCAC has specific codification on aircraft operator’s liability in comparison to TOC. Within the concept of TCAC, third parties damages caused by aircraft accidents and the liability arises from it, types of damages and claims for compensation are detailed.
Keywords: 1955 tarihli Roma Konvansiyonu; 2009 tarihli Genel Tehlike Konvansiyonu; 2009 tarihli Haksız Fiil Tazminatı Konvansiyonu; aircraft accident; aircraft operator; Civil law; General Risk Convention of 2009; hava aracı işleteni; hava aracı kazası; Medeni hukuk; risk liability; Rome Convention of 1955; tehlike sorumluluğu; third parties; Turkish Civil Aviation Code; Türk Sivil Havacılık Kanunu; Unlawful Interference Compensation Convention of 2009; üçüncü kişi