Havalı tabanca atıcılarında atış performansı sırasında spektral EEG(elektroensefalografi) analizi - Ünal, Cevriye (My University, 2014)
Bu çalışma, havalı tabanca atıcılarının atış performansı sırasındaki spektral EEG (Elektroensefalografi) analizini yapmayı hedeflemiştir. Çalışmanın alt problemleri şöyledir; 1.Sporcunun rutin EEG’sindeki alfa güçleri ile atış performansı sırasındaki alfa güçleri arasında bir değişim gerçekleşmiş midir? 2.Atış performansını değerlendirebilmek için iyi- orta- kötü atışlar karşılaştırıldığında alfa 1- alfa 2 gücünde bir değişim var mıdır? Ölçümlere aktif atıcılık sporu yapan 7 kişi (yaş ortalaması 41±14 yıl, 5 erkek, 2 kadın) katılmıştır. Atışlar ve EEG ölçümü, sessiz, elektromanyetik alanlardan uzak bir ortamda gerçekleştirilmiştir. Her katılımcı kendine ait havalı tabancasını kullanarak 10 m mesafedeki hedefe atış yaparak, SCATT atış simülatörü (ZAO SCATT, Zelanograd, Russia, hedefle nişan sırasında neler olup bittiğini görmeye izin veren bilgisayar destekli eğitim sistemi) ve EEG cihazı ile eş zamanlı ölçüm alınmıştır. Kadınlar 40 atış, erkekler 60 atış yapmıştır (ISSF, 2013). Gözler açık ve gözler kapalı durumlardaki alfa gücünde, tetik düşme öncesi ve tetik düşme sonrası frontal, pariyetal ve oksipital alanlardaki alfa gücüne göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Bu sonuç alfa dalgaları ile odaklanma arasında bir ilişkinin varlığını ortaya koyabilir. İyi- orta- kötü atışlar karşılaştırıldığında hem alfa 1 hem de alfa 2 gücünde anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). EEG, havalı tabanca, atıcılık, SCATT

Spectral EEG Analysis During Shooting Performance in Air Pistol Shooters This study aimed to analyze air pistol shooters’spectral EEG (Electroencephalograph) during the performance. This study includes two sub-problems; 1.Can we observe a significant change in two alpha power sets; i) deduced during the shooting performance of athletes, ii) routine EEG recordings of shooters (eyes closed/ eyes open) 2.The alpha power (alpha 1 - alpha 2) changes are analyzed in order to evaluate the performance of shooting from well-to-medium-bad shots. 7 people (mean age 41 ± 14 years, 5 men, 2 women) performing shooting sports join to trials. Shooting and EEG measurements were conducted in silent and away from the electromagnetic fields. Each participant using its own air pistol shots to the target within 10 m. During this task, SCATT shooting simulator (ZAO SCATTER, Zelanograd, Russia, to see what is happening during target engagement allowing computer-based training system) and EEG measurements were recorded simultaneously. 40 shots were performed by female shooters while 60 shots were performed by male shooters (ISSF, 2013). The alpha power in both eyes open and eyes closed conditions were computed and these power values significantly (p <0.05) changed with respect to frontal, parietal and occipital alpha power that has been computed using the recordings of after falling before falling trigger and trigger operations. Alpha power decrements are observed with the presentation of the visual stimuli which can be due to the increased attention. Alpha1-and alpha-2 power values do not differ significantly during the well-medium-bad shootings (p>0.05). Key words: EEG, air pistol, shooting, SCATT
Keywords: Atıcılık; Beden Eğitimi ve Spor; EEG; Kalp; Sağlık; SCATT; Spor; Sporcular