Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde, armoni eğitiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri - Bulur, Ebru (My University, 2002)
Araştırma, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerindeki Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi dersi kapsamındaki armoni eğitiminde yaşanan sorunları; hedef, kapsam, süre, öğrencilerin bilgi seviyesi, kullanılan kaynak kitap ve araç-gereç açısından incelemek ve çözüm önerileri sunabilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarihsel ve betimsel yöntem yardımıyla yürütülmüştür. Tarihsel yöntem ile armoni kitaplarına ulaşılmış ve armoni, armoni eğitimi ve armoninin kullanım alanları açıklanmaya çalışılmıştır. Betimsel yöntem ile armoni eğitiminde yaşanan problemler belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de bulunan üniversitelerin müzik öğretmenliği bölümleri ve bu kurumlarda armoni eğitimi gören tüm öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubu ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde 2001-2002 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın problemine cevap bulmak amacıyla, müzik öğretmeni adaylarından anket tekniği ile, konularında uzman kişilerle de görüşme tekniği ile gerekli veriler toplanmıştır. Veri toplama araçlarıyla toplanan verilere istatistik analizler yapılmıştır. Problemleri analiz etmek amacıyla frekans ve yüzde hesapları, ilişkisel çözümlemelerde ise tek yönlü varyans analizi, t Testi ve ki-kare analizi teknikleri kullanılmıştır. Armoni eğitiminin hedefi ile ilgili bulgulardan, tüm öğrencilerin özellikle de müzik öğretmenliği yapmayı düşünen öğrencilerin armoni eğitimini gerekli buldukları ancak armoniyi meslek hayatlarında nasıl kullanabileceklerini, kendilerini geliştirmede nelere yardımcı olacağını bilmedikleri elde edilmiştir. Armoninin kapsamı ile ilgili bulgulardan, öğrencilerin armoni eğitimini, programda bağımsız bir ders olarak görmek istedikleri sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin armoni eğitiminde piyanoyu yeteri kadar kullanamadıkları ve karşılarına çıkan bir eseri analiz edemedikleri anlaşılmış, meslek hayatlarında kullanabilecekleri biçimde armoni eğitimi almadıkları sonucuna varılmıştır. Armoni eğitiminin 4 yıllık lisans programındaki süresinin son derece yetersiz olduğu bulgulardan elde edilmiştir. Öğrenciler, haftalık ders programında armoni eğitimini daha fazla görmek istemektedirler. Öğrencilerin bilgi seviyesindeki farklar, bulgulardan elde edilen bilgilerle de desteklenmiştir. Ders süresinin yetersizliği, öğrencilerin bilgi seviyesindeki farkları kapatmaya yetmemektedir. Armoni eğitiminde kullanılan kaynak kitaplara öğrencilerin bazen ihtiyaç duydukları bulgulardan elde edilmiştir. Öğrencilerin armoni kitaplarını yeteri kadar tanımadıklarını kaynak kitap sıkıntısı çektikleri anlaşılmıştır. Öğrencilerin bol ödevli ve kendi anlayabilecekleri nitelikte bir armoni kitabı istedikleri araştırmanın bulgularındandır. Armoni eğitiminde piyanonun yanı sıra hiçbir araç-gereçten yararlanılmadığı yine elde edilen bulgular arasındadır. Araştırmanın sonucunda, Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi dersi kapsamındaki armoni eğitiminde yaşanan sorunlara ilişkin bazı çözüm önerileri geliştirilmiştir.

The objective of this research was to examine the problems encountered in harmony education within the framework of the class titled Music Theory and Aural Training in the Fine Arts Education Sections of Education Faculties with respect to purpose, scope, term, knowledge level of the students, source books and tools used and to present suggestions for solution. The research was carried out by the use of historical and descriptive methods. Harmony books were accessed through historical method with a view to describe harmony, harmony education and the areas where harmony was employed. Problems faced in harmony education were illustrated through descriptive method. The universe of the research was comprised of the music teaching sections of the universities in Turkey and all of the students studying harmony in these institutions. Sample group of the research was the students of Atatürk Education Faculty of Marmara University, Gazi Education Faculty of Gazi University, and Buca Education Faculty of Dokuz Eylül University. Necessary data were collected from experts through interviewing technique and from music instruction candidates through questionnaire technique to be able to attend the problem of the research. Statistical analyses were made over data collected through data collecting tools. Frequency and percentage calculations were used to analyse the problems while one-way ANOVA techniques, t Test and chi-square were used in relational analyses. Based on the findings related with the purpose of harmony education, it was learnt that all of the students, and particularly the students aiming to work as music instructor found that harmony education was a necessity whereas they did not know how to apply such knowledge to their profession and how it could help them in improving themselves. The findings about the scope of harmony revealed that students wanted to see harmony education as a separate class in the curricula. It was concluded that students could not use piano in harmony education to the desired extent and that they could not analyse a given piece, preventing them from getting the harmony education in the way they could use in their profession. It was drawn from the findings that the duration of harmony education within the 4-year graduate program was extremely insufficient. Students wanted to have more harmony classes throughout their weekly curriculum. The divergence between the knowledge levels of students was supported by the information collected from the data. Short duration of the classes prevents such divergence from being covered. It was learnt from the findings that students sometimes needed source books used in harmony education. It was understood that students did not know about the harmony books adequately and that they could not find source books. It was another finding of the research that students wanted a book that they could comprehend with abundant exercises. Still another finding revealed that no tools other than piano were used in harmony education. As a conclusion of this research, some suggestions for solution were developed for the problems encountered in harmony education within the framework of the class titled Music Theory and Aural Training
Keywords: Güzel Sanatlar Eğitimi