Bir dış ticaret engeli olarak CE işareti ve Avrupa Birliği ile uyum - Yeşiltepe, Ebru (My University, 2013)
areti, Avrupa Birliği, Dış Ticaret Engelleri ÖZET BİR DIŞ TİCARET ENGELİ OLARAK CE İŞARETİ VE AVRUPA BİRLİĞİ İLE UYUM Türkiye ve Avrupa Birliği arasında kurulan Gümrük Birliği’nin temel hedefini kapsayan malların serbest dolaşımı ilkesi, taraflar arasındaki teknik düzenlemelerin birbiriyle uyum içerisinde olmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda, ülkemizin Avrupa Birliği mevzuatına uyum çalışmalarına bağlı olarak CE işareti ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. CE İşareti bir ürünün sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren bir Avrupa Birliği işaretidir. 2002 yılında yürürlüğe giren Kanun ile birlikte CE İşareti Türkiye’de zorunlu bir teknik işaret kapsamına alınmıştır. Ancak CE İşaretinin uygulanabilmesi için gerekli çalışmalar tamamlanmamış ve geçiş süreleri öngörülmüştür. Bu çalışmada; Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomik ilişkileri ele alınmıştır. Ayrıca, Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında CE işareti; anlamı, özellikleri ve Türkiye açısından önemi ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmiştir. Mark, European Union, Foreign Trade Barriers

CE MARK AS A TRADE BARRIER AND COMPLIANCE WITH THE EUROPEAN UNION The Customs Union between Turkey and the European Union, covering the main objectives of the principle of free movement of goods between the parties requires that the technical regulations in harmony with each other. In this regard, due to Turkey’s works on EU legistation harmonization, it is going on CE marking studies. CE Marking is the sign of European Union indicates that a product is safe and healthy. CE marking is mandatory in Turkey on a technical sign since the Law came into force in 2002. However, the required studies of CE marking has not completed and transition periods for the implementation has been envisaged. In this study; economic relations between Turkey and European Union has been considered with their duties in details. In addition to these, context of the European Union, CE marking has been assessed of meaning, qualifications and its importance for Turkey in details.
Keywords: Avrupa Birliği Ülkeleri; Türkiye; Uluslararası Ekonomik İlişkiler