Batı klasik müzik etkinliklerinde görgü kuralları: alkışlama kuralı üzerine bir çalışması - Karşıcı, Gülay (My University, 2019)
Batı klasik müzik etkinliklerindeki görgü kuralları içinde söz edilen alkışlama kuralına odaklanarak yapılan onlarca etkinlik gözlemi, çoksesli korolarda korist üye olarak katılımcı gözlem ve bu müzikle ilgili elli kişiyle görüşmeler yoluyla toplanan veriler bu makaleyi şekillendirdi. Bu nitel çalışma alkışlama kuralına uyulmamasının Batı klasik müzik camiası tarafından nasıl algılandığını, kurala uymayan izleyiciler hakkındaki yargıların neler olduğunu, beklenmedik zamanlarda gelen alkışa gösterilen tepkiyi ve bunların nedenlerini anlamaya yönelik yapıldı. Hem alan çalışması yöntem ve teknikleri kullanılarak hem de literatür taramasıyla toplanan görgü kuralları belli bir düzen içinde maddelenerek listelendi. Bu maddelerdeki birçok görgü kuralına yalnızca etkinliklerde değil aynı zamanda toplumsal yaşamda uyulması gerektiğini düşünürken alkışlama kuralı gibi bazı kurallara ise gereğinden fazla değer yüklendiği ve ileride uyulmasına gerek görülmeyeceği kanısındayım
Keywords: Klasik Konser İzleme Adabı; Alkışlama Kuralı