İbn Ebî Zer' el Fâsî ve el-Enîsü'l-Mutrib adlı eseri - Şahin, Zeynep Sevde (My University, 2019)
Tarihçi İbn Ebî Zer‘el-Fâsî’nin (ö.741/ 1340) el-Enîsü’l-mutrib bi-ravzi’l-kırtâs fî ahbâri mülûki’l-Mağrib ve târîhu medîneti Fâs isimli eseri genelde Mağrib ve Endülüs, özelde Fas tarihine ışık tutacak bilgiler vermesi, özellikle bölgede hüküm süren İdrîsîler, Mağrâveliler, Benî İfren, Murâbıtlar, Muvahhidler ve Merînîler hakkında elimize ulaşan eserler içerisinde en geniş bilgileri ihtivâ etmesi bakımından büyük önem arzetmektedir. Bu tezde; Türkiye’de hakkında derli toplu bir çalışma bulunmayan, ancak eseri dolayısıyla VIII./ XIV. yüzyıl Mağrib tarihi için mühim bir isim olan İbn Ebî Zer‘ el-Fâsî’nin hayatı ve tarihçiliğini ortaya koymak, müellifin Ravzu’l-Kırtâs veya yalnızca Kırtâs adıyla da bilinen el-Enîsü’l-mutrib adlı eserini çeşitli açılardan incelemek hedeflenmiştir. Eser, anlatılan devletler döneminde Fas, Mağrib ve Endülüs tarihinin siyasi ve sosyo-kültürel yapısına ışık tutması bakımından önemlidir.

The work of historian Ibn Abī Zar‘ el-Fāsī (ö.741 / 1340) named al-Anīs al-muṭrib bi-rawḍ al-ḳirṭās fī ak̲h̲bār mulūk al-Mag̲h̲rib wa-taʾrīk̲h̲ madīnat Fās is generally known as Maghreb and Andalusian. It is of great importance to provide information that will shed light on the history of Fās, especially because it contains the widest information among the works that we have received about the Idrīsids, Maghrāwa, Banū Ifran, Almoravids, Almohads and Marīnides. In this thesis; not about a tidy work in Turkey, but work so VIII./ XIV. century Maghreb date for an important name that Ibn Abī Zar‘ el-Fāsī 's life and reveals the historiography, author of Rawḍ al-Ḳirṭās or just the name of al-Ḳirṭās, al-Anīs al-muṭrib, which is known in the study is aimed to examine from various angles. The work is important in terms of shedding light on the political and socio-cultural structure of the history of Fās, Maghreb and Andalusia during the states mentioned.
Keywords: al-Anīs al-muṭrib; Andalusia; el-Enîsü’l-mutrib; Endülüs Ibn Abī Zar‘ el-Fāsī; Fas; Fās; History; Islam; İbn Ebî Zer‘el-Fâsî; İslam; Maghreb; Mağrib; Tarih