İl özel yönetimlerimiz ve yeniden yapılandırma çalışmaları - Aktaş, Hamdi (My University, 2004)
İl Özel Yönetimlerimiz çok eski bir geçmişe sahiptir. Yalnız köklü geçmişine rağmen mali kaynak, görev karmaşası, katılım, nitelikli personel eksikliği, idari vesayet, özerklik, seçilmiş - atanmış sorunu ve benzeri pek çok sorunları bulunmaktadır.Bu tezde önce Özel İdarelerin mevcut durumu ortaya konulmuştur. Daha sonra yerel yönetimlere yön veren eski ve yeni kavramlar açıklanmıştır. Sorunların çözümü için yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Kısaca Özel İdareler şu anki durumları itibariyle güdük kurumlardır. Sorunların çözümü için parça parça çalışmalar yerine bütün bir idare sistemini yeniden ele alan çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda önce merkezi idare tanımlanmalı, daha sonra her bir yerel idare tanımlanmalıdır. Günümüzün çağdaş dünya koşullarına uygun ve ülke şartlarıyla çelişmeyen yeni bir Özel İdare mevzuatı hazırlanmalıdır. Our local province administrations have a long history. Although it is a deep-seated management there are still numerous problems concerning financial sources, duty confusion, participation, inadequacy of qualified staff, managerial transfers, autonomy, election and appointment. The situation of private administrations was determined. Then the old and new concepts which direct the local administrations were described. Previous studies that brought good solutions to the problems were explained. Briefly local managing system today is deficient foundations. There is need for studies that handle local administration as a whole, not piece by piece. In this way first the central management and then each local administration should be recognized. A new Private Administration Law which does not contradict with current contemporary conditions of the world and which is also appropriate for the country should be prepared.
Keywords: Kamu Yönetimi; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Uluslararası göç ve kolonizasyon (Sömürgecilik)