TÜTÜN TARLA ATIĞ ININ TGA-FTIR-MS İ LE TERMAL DAVRANIŞ ININ BELİRLENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalı ş mada, tütün tarla atığ ı için termal bozundurma iş lemi termogravimetrik analiz (TGA) cihazı ile 20 ° C baş langıç sıcaklığ ı ndan 1000 ° Cye kadar 5, 10, 15 ve 20 ° C /dk ıs ı tma hı zları nda ve azot atmosferi altında gerçekleş tirilmiş tir. TGAdan elde edilen eğ riler ve veriler yardı m ı yla, tütün tarla atı ğ ı için Coats-Redfern yöntemi kullanı larak, aktivasyon enerjisi, reaksiyon mertebesi ve frekans faktörü belirlenmiş tir. Yapılan çalı ş mada, termogravimetrik analiz cihazı yla birleş tirilmiş Fourier Transform Infrared Spektroskopisi ve Kütle Spektroskopisi (TGA-FTIR-MS) kullanı larak, hammaddenin bozunması sı rası nda açığ a çıkan gazlar tespit edilmiş tir. Tütün tarla atı ğ ı n ı n pirolizi sırasında açığ a çıkan baş l ı ca ürünlerin, metan, amonyak, su, hidrojen siyanür, formaldehit, karbon dioksit ve propanal olduğ u belirlenmiş tir.

In the present study, thermal degradation process of tobacco farm waste was examined by means of a thermogravimetric analysis (TGA) and differential thermogravimetric analysis (DTA) under nitrogen atmosphere at different heating rates of 5, 10, 15 and 20  C /min from 20  C to 1000 C. Using TGA data, the kinetic parameters, such as activation energy, pre-exponential factor and reaction order were determined by applying the Coats-Redfern (CR) method. In this study, by means of Thermogravimetric Analyzer coupled with Fourier Transform Infrared Spectrometer and Mass Spectrometer (TGA-FTIR-MS), gases evolved during the degradation of the sample were analyzed sensitively and at real time. Furthermore, the main gas products released during the pyrolysis of tobacco farm waste were determined as methane, amonia, water, hydrogen cyanide and formaldehyde, carbondioxide and propanal.
INVESTIGATION OF THERMAL BEHAVIOUR OF TOBACCO FARM WASTE BY TGA-FTIR-MS