Kentlerde iklim değişikliği yönetişimi ve yerel yönetimlerin rolü : Londra, Sao Paulo ve İstanbul örnekleri - Çelebi, Beyza (My University, 2021)
KENTLERDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETİŞİMİ VE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ: LONDRA, SAO PAULO VE İSTANBUL ÖRNEKLERİ Bilim dünyası ve araştırmacıların uzun yıllar süren çalışmaları neticesinde yerkürenin geleceği açısından önemli tehdit oluşturan iklim değişikliği konusu, artık küresel düzlemde ülkelerin gündeminde yer bulan çağımızın en önemli sorunlarından birisidir. Kentsel nüfus dünya genelinde büyümeye devam ederken, kentlerin ve kent sakinlerinin iklim değişikliğinden etkilenebilirliği de artmaktadır. İklim değişikliğinin yapılı çevrede doğal ekosistemler üzerinde zararlı etkiler oluşturduğu ve yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilendiği gözlemlenmektedir. İklim değişikliğine yol açan faaliyetlerin yoğunlaştığı ve etkilenebilirlikleri yüksek alanlar olarak kentler iklim değişikliği çalışmalarının da ilgi odağı haline gelmiştir. Yerel yönetimler de sahip oldukları yetki ve görevleri çerçevesinde iklim değişikliğine yanıt verecek uyum ve azaltım stratejileri hazırlamakta, dahil oldukları ulusaşırı ağlar vasıtasıyla iklim değişikliği politikalarına yerel düzeyde katkı vermektedir. Yerel yönetimlerin iklim değişikliği politika ve uygulamaları iklim değişikliği yönetişimi çalışmalarının başlıca izleklerinden biri haline gelmiştir. Literatürde tek tek kentler özellikle de büyük kentler üzerine yapılmış araştırmalar ve karşılaştırmalı çalışmalar ile kentsel düzeyde iklim değişikliği yönetişiminin farklı boyutları incelenmektedir. Bu çalışmada küresel kentler arasında sayılan ve iklim değişikliği politika ve yönetişim tarzları açısından çeşitli benzerlik ve farklılıklar sergileyen Londra, Sao Paulo ve İstanbul kentlerinde belediyelerin iklim değişikliği alanındaki faaliyetleri çok düzeyli yönetişim yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada bu üç kentin iklim değişikliği azaltım ve uyum yönündeki çalışmaları başta iklim eylem planları olmak üzere ilgili strateji ve plan belgeleri üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmiş, iklim değişikliği faaliyetlerini yürütmek üzere oluşturulan kurumsal düzenlemeleri ele alınmıştır. Çok düzeyli yönetişim yaklaşımı çerçevesinde kent yönetimlerinin iklim değişikliği çalışmaları ilgili kentler düzeyinde, merkezi yönetimle ve dahil oldukları ulusaşırı iklim ağları ile ilişkileri bağlamında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

CLIMATE CHANGE GOVERNANCE IN CITIES AND THE ROLE OF LOCAL GOVERNMENTS: A CASE STUDY ON LONDON, SAO PAULO AND ISTANBUL Climate change, which poses an important threat to the future of the earth as a result of the scientific studies and the long-term studies of researchers, is now one of the most important problems of our age which is on the agenda of countries on a global level. As the urban population continues to grow worldwide, the vulnerability of cities and their inhabitants to climate change is increasing. It is observed that climate change has harmful effects on the built environment and natural ecosystems and also negatively affects the quality of life. Cities, as areas where activities that cause climate change are concentrated and which are highly vulnerable to climate change effects, have also become the focus of attention for climate change studies. Local governments also prepare adaptation and mitigation strategies to respond to climate change within the framework of their authority and responsibilities, and contribute to climate change policies at the local level through the transnational networks they are involved in. Climate change policies and practices of local governments have become one of the main themes of climate change governance studies. In the literature, different dimensions of climate change governance at the urban level are examined through research and comparative studies on individual cities, especially on large cities. In this study, the activities of municipalities in the field of climate change in the cities of London, Sao Paulo and Istanbul which are counted among global cities and also exhibiting various similarities and differences in terms of climate change policy and governance styles are examined within the framework of the multilevel governance approach. In the study, the activities of these three cities in the direction of climate change mitigation and adaptation were comparatively examined through the relevant strategy and plan documents, especially the climate action plans, and the institutional arrangements to conduct climate change activities were discussed. Within the framework of the multilevel governance approach, the climate change studies of the city governments were evaluated comparatively at the level of the relevant cities and in the context of their relations with the central government and the transnational climate networks they are involved in.
Keywords: City and town life; Climatic changes; Istanbul (Turkey; İklim değişiklikleri; İstanbul (Türkiye); Kent ve kasaba yaşamı; Local government; London (England); Londra (İngiltere); Sao Paulo (Brazil); Sao Paulo (Brezilya); Yerel yönetim